Slovenija
29794 ogledov

To so poslanci, ki bodo prebivali v službenih stanovanjih

Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor Saša Despot / Mediaspeed Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor.
Za stanovanje je doslej zaprosilo 24 poslancev.

Poslancem državnega zbora je na voljo 49 službenih stanovanj. S temi nepremičninami razpolaga državni zbor, oddaja pa jih po neprofitni najemnini. Višina najemnin je odvisna od velikosti stanovanj, ki merijo med 19,36 kvadratnih metrov in 68,92 kvadratnih metrov.

Kdo bo prejel stanovanje, odloča mandatno-volilna komisija državnega zbora, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga. Pri delitvi stanovanj novemu sklicu državnega zbora ni bila zavrnjena nobena vloga za službeno stanovanje. ''V Državnem zboru stremimo k temu, da so stanovanja čim bolj zasedena. Če med poslanci ni potreb po vseh stanovanjih, se ta lahko odda v začasno uporabo uslužbencem Državnega zbora in/ali drugim državnim organom,'' so pojasnili v državnem zboru.

Prednost imajo tisti poslanci, ki so od sedeža delovnega mesta bolj oddaljeni. Medtem ko je včasih veljalo, da so morali biti upravičenci od sedeža državnega zbora oddaljeni več kot 60 kilometrov, se je to pravilo sčasoma poenostavilo. Sedaj lahko za prazna stanovanja zaprosijo tudi poslanci, ki živijo bližje Ljubljani.

Najemnina za službena stanovanja se določa v skladu s predpisano metodologijo za neprofitna stanovanja. Na vprašanje, ali se ob vsesplošni draginji obeta tudi povišanje cen najemnin, nismo prejeli odgovora.

Poslanci plačujejo neprofitno najemnino, obrabnino in stroške. Mesečna obrabnina za opremo znaša 25 odstotkov najemnine, upravičenci pa sami poravnajo obračune elektrike, vode, ogrevanja, telekomunikacijske stroške, stroške obratovanja skupnih prostorov in morebitne druge osebne stroške.

Za stanovanja zaprosilo največ poslancev Gibanja Svoboda

Med poslanci, ki so se odločili za bivanje v službenem stanovanju, prevladujejo poslanci Gibanja Svoboda. Teh je 15 od skupno 24 poslancev.

Najbližje Ljubljani izmed upravičencev prebiva poslanec Levice Miha Kordiš, ki bo moral za stanovanje v velikosti skoraj 66 kvadratnih metrov odšteti mesečno najemnino v višini 349 evrov, kar je trenutno največ, kažejo podatki, veljavni na dan 12. julija.

Poslanec, ki ima stalno prebivališče najdlje od Ljubljane in bo prebival v službenem stanovanju, je Jožef Horvat (NSi). Za 58 kvadratnih metrov veliko stanovanje bo plačeval 248 evrov najemnine.

Najnižja najemnina za stanovanje v velikosti 19 kvadratnih metrov, v katerem bo v tem mandatu prebival poslanec Anton Šturbej (SDS), znaša 103 evre.

Vsi izmed navedenih poslancev še ne prebivajo v Ljubljani. ''Opozarjamo, da vsi navedeni poslanci še niso podpisali pogodb in še niso vseljeni v stanovanja,'' so sporočili iz državnega zbora. Ko se bodo odločili za selitev, bodo upravičeni tudi do povračila stroškov selitve iz kraja stalnega prebivališča.

Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed
Neprofitne ali tržne najemnine v Ljubljani so višje

Službena stanovanja z neprofitnimi najemninami so ugodnost, na kar kaže že primerjava z drugimi ljubljanskimi neprofitnimi stanovanji za oddajo. Dvosobna stanovanja v novi stanovanjski soseski Novo Brdo imajo od 32 do 43 kvadratnih metrov bivalne površine, najemnina zanje znaša od 391 do 560 evrov na mesec. Trisobna stanovanja merijo od 47 do 69 kvadratnih metrov, mesečna najemnina pa je od 514 do 710 evrov.

Tisti, ki podobno veliko stanovanje v Ljubljani najemajo na trgu, morajo v povprečju plačati vsaj dvakrat višjo najemnino kot poslanci. Podatki o cenah stanovanj med 60 in 65 kvadratnih metrov, ki se trenutno oddajajo na portalu Nepremicnine.net, kažejo, da najem enako velikega stanovanja v Ljubljani stane 600 evrov in več. Cene najema teh stanovanj na trgu lahko, sploh na bolj obljudenih oziroma priljubljenih lokacijah, dosežejo tudi 1000 evrov.

V prejšnjem mandatu vseljenih 28 poslancev

Na začetku preteklega mandata je za stanovanja zaprosilo 20 poslank in poslancev. To število ni končno, saj lahko tekom mandata stanovanja zaseda različno število poslancev.

Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed

''Poslanec lahko zaprosi za službeno stanovanje tudi med mandatom in mu je dodeljeno, v kolikor je na voljo prazno stanovanje. Poslanec lahko najemno stanovanje vrne tudi pred iztekom mandata. Tako je v prejšnjem mandatu službena stanovanja uporabljalo 28 različnih poslank in poslancev,'' so še pojasnili v državnem zboru.

Poslanska stanovanja so sicer le ena izmed pravic, ki jih uživajo predstavniki ljudstva.

Poslanci so namreč upravičeni še do pavšala za stroške z delom v volilni enoti v višini, ki je odvisna od oddaljenosti stalnega prebivališča do sedeža državnega zbora. Ta znaša med 500 in 800 evri. Nadalje lahko prejmejo pavšal za delovanje poslanske pisarne, ki znaša do 180 evrov in ga državni zbor nakaže najemodajalcu. Obenem so upravičeni do sredstev za namene izobraževanja in kilometrine za prevoz do dela oziroma poslanskega stanovanja.

Izplačano jim je tudi nadomestilo za ločeno življenje, če poslanec ločeno živi od ožje družine, več kot 70 kilometrov izven kraja bivališča. Izplačuje se kot mesečno nadomestilo stroškov stanovanja in znaša 147,43 evra. 

Komentarjev 16
  • eminenca 16:53 02.avgust 2022.

    toliko težav s stanovanji, ampak za deputate se vedno najde in to ne neko serište v podrumu ... tale cimer more bit zakon ... to je samo leglo seksa ... pa kaj češ bolžga, država časti, da se goniš ko ...prikaži več zajc ... mislim sam bit v tem pajzlu, a se komu zdi to normalno, glede nato, da so rdeči štikli, pa babnic ko solate ... jao, jao ... samo da kurčevina stoji

  • alex01 16:41 02.avgust 2022.

    Dejte se objavit kakšne imajo plače. Absurdno do konca. Mi pa s plačamo 1000€ zbiramo točke na razpisih in nikakor ne pridemo na vrsto za neprofitno stanovanje, ker imajo albanske in bosanske družine prednost, ker imajo pač 6 otrok in ...prikaži več živijo od socialne. Da se ti bruha res!!!

  • Ruth_Fortier 11:05 02.avgust 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ..........>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦