Slovenija
10919 ogledov

"To so posledice strokovnega prijema"

Protesti v Ljubljani
1/7
Profimedia
Policija je morala sinoči na protestih v Ljubljani tudi posredovati zaradi nekaterih protestnikov, ki so želeli preskočiti varovalno ograjo.

Zdaj že tradicionalni petkovi protesti po središčih nekaterih mest proti vladni politiki so se nadaljevali tudi sinoči. V Ljubljani se je v središču po podatkih policije zbralo okoli 5.000 protestnikov, ki pa so tokrat večinoma peš in ne več na kolesih izražali nejevoljo z vlado Janeza Janše. 

Na transparentih je bilo videti zapise, kot so Ne politiki janšizma; Umetnosti ne damo; Zbudite se, ni planeta B; Odzvonilo vam je; Diktaturo na smetišče zgodovine in tudi takšne z neposrednimi pozivi k odstopu vlade.

Protesti v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato so se večinoma peš, nekateri pa tudi s kolesi, odpravili proti Trgu republike, kjer so napolnili neograjeni del trga. Tam so protestniki v zrak vrgli več papirnatih letal in s kredami po tleh napisali nekaj protivladnih gesel, nekateri so ob ritmih bobnov tudi zaplesali.

Pred zaščitno ograjo je za krajši čas prišlo tudi do prerivanja med policijo in manjšo skupino protestnikov s prekritimi obrazi in rdeče-črnimi zastavami. Za nekaj minut pa je več protestnikov hkrati dvignilo enak transparent z napisom Smrt janšizmu! Svoboda vsem!

 

Policija je med posredovanjem začasno odvzela prostost tudi znanemu aktivistu Jaši Jenullu. Ta je kasneje z objavami na svojem Facebook profilu dokazoval, da pridržanje ni bilo neboleče. Policija ga je kasneje izpustila.

"Okoli 20. ure je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset protestnikov pa jo je pričelo podirati. Pri tem niso upoštevali ukazov policistov, da s kršitvijo prenehajo. 7 oseb je bilo prijetih in pripeljanih na  policijsko postajo, vsem so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Kasneje se nekaj deset protestnikov zbralo pred Policijsko postajo Ljubljana Center, kamor so bile odpeljane prijete osebe. Zaradi varnosti prometa in protestnikov so policisti zaprli Trdinovo ulico. Poleg tega so policisti pri varovanju shoda opravili 8 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili še kršitev 7. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Nadaljuje pa se zbiranje obvestil v zvezi dogodka in se bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepalo v skladu z zakonodajo."

Iz poročila PU Ljubljana

 

 

Slovenski premier je izkoristil priliko za segmentacijo

Fotografijo protestnikov z omenjenimi transparenti je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša in pripisal: "Organizirana grožnja s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in Državnega tožilstva RS. Ni leto 1945, ampak Slovenija, 2020 - 21. stoletje." Na zapise Smrt janšizmu je Janša v kontekstu groženj s smrtjo v preteklosti tudi že večkrat opozoril, je poročal STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 81
  • Avatar jate
    jate 08:37 14.junij 2020.

    dobro,kdaj bodo volitve???

  • silvo82 19:29 13.junij 2020.

    smrt komunizmu svoboda sloveniji.prenašali smo vas 75 let.zdaj pa zginte k sorosu če vam je tako všeč

  • kapibara1 18:38 13.junij 2020.

    Ta je pa tut ta mladga Podobnika zasenčil, s predstavo tam doli ob meji, pri Jorasu..