Slovenija
2951 ogledov

To so razlogi, da letos ni gripe

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Epa
Ukrepi, ki niso učinkoviti pri covidu, delujejo pri gripi.

Medtem, ko se je lani krivulja okuženih z gripo v mesecu januarju že začela strmo dvigati, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v prvem tednu letošnjega leta v nobenem od prejetih vzorcev virusa gripe niso odkrili. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ
 

Prav tako na NIJZ ne zaznavajo veliko drugih virusnih povzročiteljev okužbe dihal.

Ukrepi neučinkoviti za covid, učinkoviti pa za gripo

Ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, kot so npr. omejitve zbiranja, vzdrževanje medosebne razdalje, poostreni higienski ukrepi tako vplivajo tudi na omejevanje širjenja drugih povzročiteljev okužb dihal, potrjujejo na NIJZ. "Kljub temu, da v zadnjih mesecih opažamo, da samo z zgoraj naštetimi ukrepi ni mogoče obvladati epidemije COVID-19, pa kaže, da so ti ukrepi zelo učinkoviti pri preprečevanju širjenja gripe," pravijo na NIJZ. 

Sezona gripe je tudi v drugih evropskih državah precej podobna. Kljub rednim testiranjem na gripo poročajo, da je aktivnost gripe še vedno na zelo nizki , "izvensezonski" ravni. 

Drastičnega upada ni povzročila precepljenost

Na kroženje virusa gripe vplivajo tudi epidemiološki ukrepi, zlasti cepljenje proti gripi. "Kljub večjemu zanimanju za cepljenje proti gripi letos je precepljensot pri nas še prenizka, da bi povzročila tako drastičen upad gripe," pravijo na NIJZ, kjer so za sezono 2020/2021 razdelili 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. V lanski sezoni 2019/2020 so razdelili 182.000 odmerkov.

NIJZ kljub temu svetuje cepljenje

Čeprav zaenkrat ne zaznavajo kroženja virusov gripe, pa na NIJZ z gotovostjo ne izključujejo možnosti, da se virus gripe v letošnji sezoni ne bi pojavil v slovenski populaciji, zato je cepljenje proti gripi še vedno smiselno. "Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe: za kronične bolnike, osebe, stare 65 let in več, majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo, zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe," svetujejo na NIJZ. Cepljenje proti gripi pri posameznih izvajalcih cepljenja še poteka. 

Komentarjev 2
  • luka72 07:59 20.januar 2021.

    ZELO DOBRA RAZLAGA, ZA OTROKE V VRTCU PA ZA DEBILE, OV E. ALI RES MISLITE DA SMO VSI BEDAKI.??

  • Decko 12:12 19.januar 2021.

    Edina dobra stvar je prazna cesta