Slovenija
2910 ogledov

Bodo policisti med stavko nadzirali kršenje odlokov?

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Policisti sindikat v ponedeljek začenja stavko na celotnem območju države.

Policijski sindikat Slovenije pričakuje, da se bo stavki, ki jo začenjajo v ponedeljek, pridružila velika večina od pet tisoč članov. Stavka bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma z vlado, preneha pa lahko z odločitvijo stavkovnega odbora, a brez ustreznih rešitev na področju štirih stavkovnih zahtev, take odločitve ni mogoče pričakovati, je poudaril predsednik sindikata Rok Cvetko.

Povedal je še, da bodo v času stavke zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi, premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. Cvetko je povedal, da bodo izvajali tudi vse ostale nujne naloge, med katere po njegovih besedah nesporno sodijo tudi nalo preprečevanja širjenja nalezljive bolezni.

K stavki so povabili tudi Sindikat policistov Slovenije, ki pa se jim ne bo pridružil. Povvedali so, da pozdravljajo tri od štirih stavkovnih zahtev policijskega sindikata. Stavki se vendarle ne bodo pridružili, ker menijo, da bi v času, ko se Slovenija spopada z eno izmed najhujših kriz, kršili svoje etično poslanstvo.

Zahteve 

Razlog za stavko je enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer policistom odreka pravico do dveh plačnih razredov višjih plač. 

Zahtevajo tudi razrešitev problematike napredovanja policistov, spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, prav tako želijo, da jih vlada, ministrstva in vodstvo policije začnejo po večmesečnem opozarjanju "sprejemati kot enakopravnega socialnega partnerja v socialnem dialogu, kot je bilo to uveljavljeno v preteklih letih".

Odgovor ministra 

Notranji minister Aleš Hojs ue dejal, da se bo s sindikatoma pogovarjal, a se ne bo pustil izsiljevati. 

Po njegovih besedah je sindikat določene sporazume sklenil s prejšnjo vlado, a so vse točke sporazuma, vključno s tisto, ki jo v policijskem sindikatu zdaj izpostavljajo, izpolnili.

Velika Planina Ukrepi Slovenija Takšen je policijski izplen včerajšnjega navala

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mirror 09:23 11.januar 2021.

    Spoštovani policisti. Zakaj niste stavkali v času vlade Šarca, saj je bil sporazum sklenjen že leta 2018? Ali niste upali ali pa niste smeli? Vedno ko je na oblasti vlada JJ, pridejo na plan vsi sindikati s svojimi absurdnimi zahtevami, ...prikaži več, o katerih so bili v času levih vlad pridni in čisto tiho. Trenutna vlada nima nič s tem sporazumom. Ali pa je zadaj vzrok rušenje vlade?

  • ode 08:36 11.januar 2021.

    Lastnik smučišča Krvavec v bolnišnici zaradi covid-19. https://siol.net/novice/slovenija/lastnik-smucisca-krvavec-v-bolnisnici-zaradi-covid-19-543119

  • cenili 00:39 11.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks