Slovenija
18677 ogledov

Te spremembe lahko pričakujete v šolah

Samotestiranje v slovenskih šolah
1/2
Profimedia
Strokovnjaki so predlagali, da bi do sprememb prišlo tudi v šolah.

Na Brdu pri Kranju je v torek 34 strokovnjakov pretresalo trenutno epidemiološko situacijo in kako postopati vnaprej. Vladi so predlagali vrsto načinov, kako spremeniti trenutne ukrepe. V četrtek bo vlada sprejela prve odločitve. Vodilo bo postopnost in preudarnost. 

"Omikron je nova vrsta okužbe, ki poteka veliko bolj blago in ga z običajnimi ukrepi ne moremo ustavljati. Sklenili smo, da je treba nehati zadrževati virus, ampak blažiti epidemijo s tem, da usmerimo pomoč v epidemiji ogroženim skupinam, medtem ko druge skupine skušamo čim prej vrniti na normalo. Na primer šole, ki gotovo z omikronom niso zelo ogrožena skupina, za njih smo predlagali v razmislek, da se odpravijo maske vsaj v razredih, da jih med poukom ni. V nadaljevanju pa tudi prenehanje samotestiranja, kajti epidemiološki modeli kažejo, da je pri omikronu težko kaj narediti z maskami v razredu. Pediatri sporočajo, da je omikron vendarle blažja bolezen, da ne povzroča najhujših sistemskih vnetij," je v Odmevih TV Slovenija povedal dr. Alojz Ihan. Pojav večorganskega vnetnega sindroma pri otrocih, ki so zboleli za omikronom, je manjši kot v primeru prejšnjih različic.  

Val, ki ga je povzročil omikron, je prinesel tudi spremembo v bolnišnicah, saj je treba ločiti med tistimi, ki so v bolnišnicah z osnovno boleznijo pljučnice zaradi omikron, in tistimi, ki so v bolnišnici zaradi drugih bolezni, a so okuženi tudi z omikronom. "Tega problema pri prejšnjih valovih nismo imeli. Razmerje je nekako 50 : 50, kar se tiče ljudi, ki so v bolnišnici zaradi omikrona in ostalih, ki so pač okuženi," je pojasnil Ihan. 

Ob spreminjanju ukrepov bo še bolj pomembno postalo vzdrževanje imunosti zlasti pri ogroženih skupinah. "Če bomo sproščanje usmerjali v šole, kulturne dejavnosti, koncerte, bomo povzročili večje kroženje virusa, kar pomeni, da bodo ogrožene skupine morale bolje paziti, da virus ne bo prišel do njih. Tukaj pa je edini način cepljenje. Cepljenje popolnoma loči države z visoko smrtnostjo od tistih z nizko," je poudaril. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • kapibara1 10:49 16.februar 2022.

    Pa kar koli reče, magari o vremenu, bode zaključil s cepljenjem (obveznim ?)

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:05 16.februar 2022.

    jeseni pa spet nazaj tako kot je bilo,ne pričakujte konca od plandemije

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:45 16.februar 2022.

    In to, da ne bo več mask za otroke je le vrnitev otrok iz stanja, ki je bilo strokovno napačno in je otrokom škodilo..Otroško zdravje so žrtvovali za večji profit, dobesedno in dokazano...Upam, da se bodo začeli ustrezni postopki proti ...prikaži več odgovornim...Če se to ne bo zgodilo preko ustreznih služb, pa se bodo preko zasebnih tožb !