Slovenija
1598 ogledov

To svetniki zahtevajo od županje Semiča

covid-19 šola samotestiranje testi
1/4
Profimedia
Po tem, ko je županja občine Semič Polona Kambič ravnateljico tamkajšnje osnovne šole pozvala, naj ne upoštevajo ukrepe, so se oglasili občinski svetniki.

Pet članov semiškega občinskega sveta od županje Polone Kambič zahteva opravičilo in preklic izjav oz. pozivov k opuščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. "Obsojamo njene izjave, ki niso primerne v času, ko skoraj ni več na razpolago bolnišničnih postelj za bolnike," so v pozivu županji poudarili svetniki.

"V teh težkih časih ni pomembno, ali je v zakonu zapisano, kako moramo ravnati. Pomembno je, da se čim bolj izolira virus, da je čim manj težkih bolezenskih potekov in smrti," izpostavljajo svetniki Sonja Klemenc Križan, Dina Šmalc, Damir Stare, Urška Banovec in Anton Križe.

Kot so poudarili, njene izjave niso primerne, sploh v času, ko zmanjkuje bolnišničnih postelj, ko Sloveniji z medicinskim kadrom pomagajo sosednje države ter ko znanstvena in medicinska sfera opozarjata na težko zdravstveno situacijo.

"Zelo pomembno je, da vsi ravnamo tako, da preprečimo širjenje virusa, da se zavedamo težke zdravstvene situacije in spoštujemo ukrepe, ki so nujni za zajezitev virusa. Spoštujmo navodila zdravnikov," je pozvala peterica svetnikov in dodala, da se moramo vsi obnašati odgovorno, zase in za širšo družbo.

Pričakujejo opravičilo

Izjave županje po njihovem mnenju v semiško skupnost ne sodijo. "Zahtevamo, da županja prevzame odgovornost za izjave, da jih prekliče in se opraviči, ne samo občanom Občine Semič ampak vsem, ki so prizadeti zaradi njenih izjav," so jasni.

Kambičeva je pred dnevi OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov. V pismu trenutni ravnateljici semiške šole Andreji Miketič in prihodnjemu ravnatelju Tomažu Pavlakoviču je zapisala, da epidemiološki odloki vlade niso veljavni, saj da je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice le zakon, ki pa ga ni.

Na županjine izjave se je v petek odzval tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ocenil, da Kambičeva "ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije".

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 18
 • Avatar krucefix
  krucefix 06:27 21.november 2021.

  bravo za županjo,tisti ki se bojite lastne sence ostanite doma,drgač pa vsak ki se počuti bolan naj ostane doma ,otrokom daš opravičilo,tako kot je bilo od vedno

 • Željko 22:32 20.november 2021.

  Jo bo treba poiskat tole županjo ker potrebuje ročni vnos podatkov

 • marko345 17:48 20.november 2021.

  Po moje je ženska prekoračila pooblastla, ki jih kot županja ima. Kar je zapisala, bi morala eksicitno napisat, da je to njeno državljansko mnenje, ki pa je po mojem butalsko. Ko dnevno žal umre 20 ljudi, ko so bolnice polne ...prikaži več ona spodbuja h kršenju pravil obnašanja itd. Za zavajanje lastnih občanov, bi morala odstopit. Prosim Vas cepite se, 90% zdravnikov se je cepilo, storite to tudi Vi. Hvala.