Slovenija
41183 ogledov

Tako je kandidat za ministra podučil poslanko SDS

šola, razred, učenci, matura Žurnal 24
Obor za izobraževanje je z 9 glasovi za in 5 proti, Igorja Papiča potrdil kot primernega kandidata za ministra za šolstvo.

Po letih opozarjanja, da učenci Nacionalnega preverjanja znanja ne jemljejo resno in da bi bilo treba NPZ vrednotiti, novi kandidat za ministra izobraževanje, znanost, šport in mladino napoveduje spremembo po kateri bi se rezultati NPZ, podobno kot rezultati mature za fakulteto, upoštevali pri vpisu v srednjo šolo.
"Želja je, da se pri prehodu iz osnovne v srednjo šolo tak standardiziran preizkus znanja delno upošteva," je pred matičnim odborom državnega zbora dejal Papič, ki se predstavlja kot kandidat za ministra.

Igor Papič je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, je kandidat iz kvote Gibanja Svoboda. Po predvideni spremembi zakona o vladi naj bi Papič prevzel resor za visoko šolstvo.

"O tem bo odločala stroka"

Nacionalno preverjanje znanja poteka v šestem in devetem razredu. "To je referenčno preverjanje znanja, enako za vse učence in učenke v osnovni šoli, vemo pa, da otroci prehajajo z različnim predznanjem v šolo," pravi Papič. Kako bo to izvedeno, oziroma v kakšnem obsegu bi NPZ vplival na vpis, bo povedala stroka, dodaja Papič. 

V času vlade Mira Cerarja so uspeh pri NPZ skušali spremeniti v oceno, ki bi bila enakovredna drugim ocenam v redovalnici, vendar je predlog novele zakona, ki bi to omogočil, nato romal v predal, saj je vlada Mira Cerarja odstopila.

Papič je izpostavil potrebo po oblikovanju bele knjige - strateškega dokumenta o delovanju izobraževalnega sistema - tudi na področju univerzitetnega izobraževanja, kjer bodo strokovnjaki določili smernice za naslednje desetletno obdobje.

Brezplačne malice in učbeniki

Izpostavil je tudi željo po enaki obravnavi vseh otrok v slovenskih šolah, iz česar sledijo načrti o brezplačnih malicah in učbenikih. "Vprašanje je, kako se to spelje in kakšen obseg finančnih sredstev potrebujemo, ideja pa je zelo jasna," je dejal Papič. 
V koalicijski pogodbi vladne stranke napovedujejo brezplačno prehrano v osnovnih šolah, kasneje tudi v srednjih. 

"Šole bomo v primeru covida zapirali zadnje"

Papič napoveduje še evalvacijo posledic covida v šolanju. "Raziskave so jasno pokazale, da te posledice so." Ukrepi naj bi šli prevsem v smeri zvečanja gibalnih dejavnosti.
Glede morebitnih naslednjih zapiranj zaradi covida pa Papič zagotavlja, da se bodo univerze in šole zapirale zadnje. Poudarja, da bodo v prihodnje pri odločitvah o zapiranju sodelovali tudi drugi strokovnjaki, ne le zdravstveni. 
Napoveduje pregled normativov za socialne službe ter izobraževanje učiteljev za prepoznavanje psihosomatskih motenj. 

Razume dijake in tudi učitelje

Je proti sprejemnim izpitom na fakultetah, saj meni, da bi to bila prevelika obremenitev za dijake, ki se morajo pripravljati že na maturo. Papič napoveduje spremembo in način učnega procesa, po katerem bi imeli učitelji manj obremenitev. "To pomeni več kadrov in spreminjanje standardov glede količine opravljenega dela na učitelja, spet povezanega s finančnimi sredstvi," razlaga Papič. 

Napovedal  je tudi dvig financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti na 1,5 odstotka BDP do leta 2026. Pozdravil je sprejetje zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je v veljavo stopil v začetku leta, a ob tem napovedal nujnost sprejetja podzakonskih aktov in drugih dokumentov, ki bodo omogočili izvajanje zakona. Izrazil je tudi potrebo po prenovi zakona o visokem šolstvu.

Zasebne univerze?

Poslanka SDS Alenka Jeraj je menila, da v šolski sistem "nekaj svežine" prinašajo tudi zasebne šole in fakultete ter opozorila, da je razmerje med javnimi in zasebnimi šolami ugoden kot pri nas. "Nihče ne nasprotuje koncesionarjem, napovedali smo, da morajo biti pravila glede tega, kdo dobi koncesijo, jasna za vse," odgovarja Papič.
"Konkurenca bi morala biti, da zagotavljamo več visokokakovostnih univerz za tiste, ki si želijo več. Univerza pomeni vrhunsko znanstveno raziskovalno delo, ki je mednarodno primerljivo. Tisti, ki te standarde dosegajo, so usposobljeni, da znanje predajajo študentom. Mednarodno priznano raziskovalno delo je predpogoj. Univerza ni, da nekdo najame prostore in prosi nekoga iz Maribora ali Ljubljane, da pride popoldne predavat," Jerajevi odgovarja Papič. 

Ministrstvo bo šlo na pol

Papič bo po spremembi zakona o vladi, ki ga je napovela prihodnja koalicija, postal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Ministrstvo za vzgojo in šolstvo naj bi po prvotnih načrtih prevzela Amalija Žakelj, ki pa je umaknila soglasje tako za mesto državne sekretarke, ki bi ga zasedala do spremembe zakona, kot za ministrico. Državni sekretar na obstoječem šolskem ministrstvu bo Darjo Felda. Papič danes ni pojasnil, ali je Felda tudi kandidat za ministra.

 

.

Komentarjev 27
  • rd2dmk2 21:56 31.maj 2022.

    torej imamo brezplačno osnovno šolo, za katero morajo otroci zbirat star papir da se lahko kupijo učbeniki za šolski učni sklad. gnili Jugi so bile popoldanske dejavnosti zastonj, od glasbenega pouka, do športnih aktivnosti. danes. kdor ima peneze, ta se ...prikaži več lahko zabava. imate bone za it. za 150 € in kaj se za ta denar lahko kupi ? no kaj ? 3 mesece interneta ! prehod v digatalne se greste, in od kod bo družinam za IT, , če dons ni za knjige. vam gre pa zastonj malica v nos.

  • jakec1575 23:38 28.maj 2022.

    jaz bi vse nove fakultete omejil. In jih definanciral. znanje je potrebno zgoščevat na istem mestu, ne razstresat po raznih wanabe fakultetah. Tako se kvalitetno znanje ne koncetrira na enem mestu. Za preboje rabiš na enem kupu cimvec znanja.

  • jakec1575 23:33 28.maj 2022.

    Privat fakultete, ki so kot gobe po dezju s povprecnim programom "konkurenc" so v bistvu unicile vpis v resne institucije. Kar pomeni, da se vrhunsko znanje izgublja na "prakticnih" nizje vrednih fakultetah, kjer se da veliko lazje priti do iste ...prikaži več stopnje izobrazbe a zal brez relevantnega znanja. hvala sds za poneumljanje naroda.