Slovenija
137792 ogledov

To vse se spreminja s ponedeljkom

mestni utrip Saša Despot
Od ponedeljka dalje veljajo drugačna pravila v trgovinah, gostinskih lokalih, pa tudi pri izvajanju kulturnih dejavnosti in na dogodkih.

Vlada je z odlokom, ki ga je sprejela v sredo, omilila nekatere ukrepe, ki so v veljavi zaradi preprečevanja širjenja covida-19. Pomembne spremembe bodo tako od 5. julija dalje začele veljati na področju opravljanja dejavnosti, pa tudi pri kulturnih dejavnostih in dogodkih. 

Trgovine

V trgovinah od ponedeljka dalje ne bo več omejitev števila kupcev, saj trgovcem ne bo več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oziroma trgovskih centrih. Prav tako se odpravlja omejitev ene stranke v primeru, če je poslovni prostor manjši od 10 kvadratnih metrov. 

Gostinski obrati

Odpravljata se pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata. 

Igralnice in igralni saloni

Pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo se odpravlja omejitev do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest. Igralni saloni lahko tako ponujajo do 100 odstotkov razpoložljivih igralnih mest.

Kongresna dejavnost

Pri opravljanju kongresne dejavnosti v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči število oseb ni več omejeno do 75 odstotkov zasedenosti zmogljivosti sedišč. Zasedejo se lahko vsa razpoložljiva sedišča.

odprtje trgovin BTC | Avtor: Anže Petkovšek Zaradi izboljšane epidimiološke slike so se danes po nekaj tednih odprle trgovine. Anže Petkovšek

Pogoj PCT ostaja

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT. 

Pogoj PCT morajo prav tako izpolnjevati zaposleni oziroma osebe, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v naslednjih dejavnostih: storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura), nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo, sejemska dejavnost, kongresna dejavnost, gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, nastanitvene storitve, storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.

Drugačna pravila za knjižnice, muzeje, galerije ...

Sproščajo se tudi pogoji oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. 

Pri storitvah, ki jih ponujajo  knjižnice, arhivi, muzeji in galerije ni več omejitve glede dovoljenega števila obiskovalcev. Kot pogoj ostaja upoštevanje splošnih higienskih ukrepov, in sicer: minimalni možni stik s končnimi uporabniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom, uporaba zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in razkuževanje rok za končnega uporabnika pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom. 

Še vedno se pri opravljanju dejavnosti morajo smiselno upoštevajo tudi vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe. V veljavi je omejitev najmanj 1 metra medosebne razdalje med končnimi uporabniki iz različnih gospodinjstev.

gledališče | Avtor: Profimedia Profimedia

Na kulturnih prireditvah brez mask

Javne kulturne prireditve se lahko organizirajo pod naslednjimi splošnimi higienskimi pogoji: redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija zaprtih prostorov, v katerih se izvaja kulturna prireditev in razkuževanje rok za udeležence pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom. 

Uporaba zaščitnih mask ne za obiskovalce in ne za nastopajoče ni več obvezna, ne v zaprtih prostorih in ne na prostem. Prav tako ni več omejitev glede deleža zasedenosti fiksnih sedišč oziroma razdalje med sedišči, ki niso fiksna ali stojišči.

Nastopajoči na javni kulturni prireditvi morajo opraviti testiranje na covid-19 oziroma izpolnjevati PCT pogoj, ki velja za tudi za končne uporabnike. V primeru končnih uporabnikov ali nastopajočih, mlajših od 15 let, ne velja.

Novi pogoji za ogled kulturne dediščine

Pri ponujanju storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino so določeni pogoji: minimalen možen stik s končnimi uporabniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, uporaba zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in razkuževanje rok za končnega uporabnika pred vstopom in ob izstopu iz ograjene odprte javne površine z nepremično kulturno dediščino.

Upoštevati je treba vsa higienska priporoča ministrstva za zdravje in NIJZ.

Medosebna razdalja med končnimi uporabniki mora biti najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Isela_Hodges 11:14 07.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar drecos
    drecos 22:26 04.julij 2021.

    a na gnili vladi se pa lahk gonjo lopovski sekreti

  • suineg7878 22:04 04.julij 2021.

    Ceprav ni vec nobenih razlogov, se vedno ostaja PCT. Ljudem je to ok. Jeseni ko udari ZNB-D jim ne bo vec do smeha.