Slovenija
20007 ogledov

To vse so stroški maturantskega plesa

maturantski ples Gregor Katič
Maturantski ples ni več samo družabni dogodek z dobro družbo in glasbo, ampak prava modna pista, polna čudovitih oblek, vse skupaj pa ogromen finančni zalogaj za večino staršev.

Maturantski plesi v marcu in aprilu dosežejo vrhunec. Gre za dogodek, na katerem so še zadnjič skupaj združeni vsi maturantje, ki svoj zaključek srednješolskih let prazujejo s sošolci in družino. Pa tudi za dogodek, ki je hud finančni zalogaj. 

Začne se že pri plesnih vajah, ki jih večina maturantov obiskuje kot pripravo na veliki dogodek, nadaljujeje s ceno maturantskega plesa, zabavo po maturantskem plesu in kasneje maturantsko parado. Seveda ne smemo pozabiti še na oblačila, čevlje in pri dekletih na lepe svečane frizure in naličen obraz.

Plesne vaje: od 38 do 45 evrov

Priprave na maturantski ples se začnejo s plesnimi vajmi, na katerih se maturanti učijo osnov standardnih plesov in četvorke. Vaje se začnejo v začetku šolskega leta, cena pa je odvisna od plesne šole. Cena plesnega tečaja pri Plesni Šoli UrškaPro stane 45 evrov na osebo, kar vključuje 20 ur plesnih vaj, ponovitveno vajo in generalko. Pri plesni šoli Bolero je cena plesnega tečaja 38 evrov, prav tako pa zajema 20 ur vaj, ponovitveno vajo in generalko.

Vstopnice za maturantski ples od 35 do 53 evrov na osebo

Cena vstipnice za maturantski ples je odvisna od lokacije in paketa, ki  ga posamezna šola izbere. Pri Plesni šoli Urška Pro je cena maturantskega plesa 47 evrov na osebo ali 53 na osebo, če se odločite za all inclusive paket. Maturant ali maturantka, iz druge šole, ki ima maturantski ples v njihovi organizaciji, za udeležbo plača 35 evrov.
Plesna šola Bolero maturantske plese pripravlja na treh lokacijah: v Cankarjev domu je cena maturantskega plesa 44 evrov na osebo, na Gospodarskem razstavišču je cena 49 evrov na osebo, v Dvorani Stožice je cena 54 evrov na osebo. Vsi paketi vsebujejo tehnično izvedbo maturantskega plesa, pijačo dobrodošlice, večerjo, foto album in video posnetek.

Vstopnice za štiričlansko družino med 180 in 220 evri

Pri maturantskem plesu moramo računati, da je potrebno plačati še za družinske člane in seveda morebitnega soplesalca ali soplesalko, če ta ni sošolec/ka maturanta. Strošek za štiričlansko družino je tako od 180 evrov do skoraj 220 evrov. 

Scena 27.01.08, Maturantski ples v Celju, foto: Gregor Katic | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Magazin Maturantski ples v Celju

Oblačila, ličila, čevlji, manikura, nakit ...

A stroški tega posebnega večera se še zdaleč ne ustavijo tukaj. Dekleta čaka izbira obleke, čevljev, svečana frizura, ličenje, nakit in ostali dodatki, v zadnjem času so vedno bolj pogoste tudi manikure. Fantje imajo s tem manj dela, saj potrebujejo le obleko in čevlje, a je lahko moška obleka precej dražja kot ženska.

Izposoja obleke med 54 in 125 evri

Cene čevljev in oblek se seveda razlikujejo od okusa in želja. Če jo boste kupili v trgovini, boste zanjo odšteli manj denarja. Lahko pa se odločite za izposojo bolj svečane obleke ali za obleko po meri obiščete šiviljo.
"Trentuno si dekleta izbirajo predvsem dolge, romantične obleke, z bleščicami, najbolj popularna znamka je Needle and Thread," pravijo v Maja's Closet, kjer izposojajo luksuzne večerne obleke in modne dodatke preko spleta. "Cene najema se gibljejo med 54 in 125 evrov, obleko pa če je le mogoče tudi prikrojijo potrebam posameznice.

Andreja Vidic, ki vodi modno šivalnico in plisiranje tkanin, pa pravi, da se dekleta kar pogosto odločijo za obleko po meri, saj vidijo fotografijo in si želijo enake ali vsaj podobne obleke. "Mi obleko potem prikrojimo, da je na njej videti dobro."" Izbran material dekleta prinesejo s seboj, cena izdelave pa se začne pri stotih evrih. "Podobno obleko si seveda lahko kupijo tudi v trgovini, a tam bo cena takšna, kot je tukaj samo cena blaga." 
Trenutno so v modi preproste, dolge obleke, material je odvisen od vsake posameznice. "Delo ene obleke mi vzame med dva in tri tedne, vsako pa čaka vsaj eno pomerjanje ali dva, če gre za res težek model." Fantje se pri njej le redko znajdejo, ponavadi samo če potrebujejo kakšno prikrojitev ali krajšanje hlačnic.

Ličenje in pričeska med 50 in 70 evri

Izbiri obleke pa sledi še končen korak: svečana frizura in ličenje. V enem bolj znanih salonov v Ljubljani Viki's Place je cena ličenja in svečane pričeske 69 evrov. Frizerski salon Lidija v Grosupljem ponuja maturantski paket, ki zajema maturantsko frizuro, lakiranje nohtov ter profesionalno ličenje, cena se giblje med 49 in 55 evrov. Če si želite ličenje iz rok pravih profesionalcev pa je cena v šoli ličenja Make-up Designory 35 evrov.

Magazin After-maturantski ples v Tivoliju
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.