Slovenija
13 ogledov

“To zimo izgubljena vojna”

Sella Nevea - Canin - Kanin Shutterstock
Okvara žičnice. Velik udarec za bovški turizem, izpad prihodkov bo velikanski.

Do zdaj so nam odpovedali že približno tri tisoč nočitev. Ocenjujemo, da bomo vključno z marcem imeli za 200 tisoč evrov škode,” pravi Boris Kravanja, vodja Hotela Kanin v Bovcu. Mineva že drugi teden od okvare krožnokabinske žičnice na Kaninu, smučišče do nadaljnjega ostaja zaprto.

Nujna prenova sistema

To zimo smo vojno izgubili,” meni Kravanja. Po njegovih besedah so prizadevanja za usposobitev zgornjega dela proge na Kaninu in brezplačni prevoz za smučarje do Nevejskega sedla – kar pomeni približno uro vožnje – hvalevredni, a je učinek vprašljiv. “Danes se gost želi odpeljati tako rekoč iz hotela na smučišče,” pojasnjuje sogovornik in dodaja, da je edina rešitev za zimsko sezono prenova žičniškega sistema, vključno z umetnim zasneževanjem in možnostjo obratovanja tudi v slabih vremenskih razmerah. Za komentar smo prosili tudi Grego Fenka, vodja hotela Alp v Bovcu, a nas je zavrnil, da ne dajejo komentarjev.

Načrti, a brez krčmarja

Predstavnik upravljalca kaninskega smučišča Aleš Uršič še ne more povedati, kdaj bo žičnica popravljena; finančno plat popravil v grobem ocenjuje na 50 tisoč evrov.

Dolgoročni načrti za Kanin so zgraditev nove žičnice z vso infrastrukturo, od dostavne žičnice, novega gostinskega objekta do možnosti umetnega zasneževanja. Naložba bi presegla 40 milijonov evrov, pri čemer bi sredstva morali zagotoviti država in Evropska unija, dobrih deset milijonov evrov pa naj bi dodal strateški partner, ki ga morajo še poiskati.

V bovški lokalni turistični organizaciji omenjajo, da imajo gostje na voljo še drugo ponudbo: sankanje, tek na smučeh, park letečih lisičk, krpljanje in smučanje v Logu pod Mangartom.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 12:53 10.februar 2013.

    Na spletu sem videl , kako prazna kabina niha na kablu, ko v njo udarja bočni veter. . Mislim , da je tu prvo padajoča kabina zaradi nihaja proti stebru, zadela z ukrivljeno cevjo tekalno kolo in se zaradi tega ...prikaži večga odpela -razširilo vpenjalno čeljust- in kabina je padla . Je sedaj padla na isti način tudi druga , ker se je poškodovalo kolo , ali pa pa zaradi zanihaja nosilne vrvi padla istočasno je pa vprašanje . To se pa vidi po tem, kje sta ena od druge strmoglavili. Niso pa padle polne kabine , kar pomeni , da je edini vzrok veter. Ta ista žičnica , je tudi na Krvavcu . Spomnim pa se, ko so v Tatrah zaprli isto žičnico, že zaradi zelo zelo rahlega vetra. Treba je upoštevati vse varnostne standarde , pred pogonom dobiti vse parametre vetra vzdolž stebrov in zjutraj mora strojnik imeti na mizi vse te podatke stare manj kot 10 min. Se pravi , na vsak steber merilnik vetra, povezan z računalniom in glavno sklopko!

  • speris 00:33 10.februar 2013.

    jah bi prej razmisljali z popravili. 40 miljonov za 30km prog po 30 eur.. kdo bo hodu? samo bedaki!

  • sprehajalec 22:05 09.februar 2013.

    "Edina rešitev je prenova žičniškega sistema, vključno z umetnim zasneževanjem in možnostjo obratovanja v slabih razmerah, ocenjuje Kravanja."Resni ljudje so to videli kot rešitev že sredi 80 let, po večini Avstrijskih in Italijanskih smučišč. Občina kot podjetje in ...prikaži več lastnik je očitno samo cuzala iz smučišča kanin, sedaj pa, ko je muzejska štajga crknila, pa seveda ni nihče kriv oziroma je kriva država, ker ni dala denarja. Oziroma država naj prenovi da si bodo fantje in dekleta spet talali plače. Bedno tipično slovensko.