Slovenija
34 ogledov

Toča je padala 25 minut

Neurje je poškodovalo tudi streho mrliške vežice na Dvoru. Žurnal24 main
Del Dolenjske in Posavja je popoldne zajelo neurje z vetrom in ponekod tudi točo. Razkritih je tudi nekaj streh.
 

Žurnalova NAVEZA

Če imate posnetke neurja, pošljite fotografije na  mobilno številko ali elektronski naslov naveza@zurnal24.si. Mobilna številka za pošiljanje SMS-ov ali MMS-ov s slikami: 4224. Pred besedilo oz. v polje Zadeva vpišite ključno besedo NAVEZA. Za fotografijo vam bomo plačali 20 evrov, če jo bomo objavili v časniku Žurnal24 ali tedniku Žurnal. Fotografije, objavljene na spletnem portalu, se ne honorirajo.

Predvsem gre za vikende, kjer je bila kritina slabša, podrtih pa je tudi nekaj dreves, so pojasnili na Centru za obveščanje RS pri Upravi za zaščito in reševanje. Na območju Žužemberka, Straže pri Novem mestu in Novega mesta je padala tudi toča. Veter je podrl nekaj dreves, ki so prekinila električne vode. Zaradi tega so bili ponekod brez elektrike.

Najhuje v Suhi krajini
»Prizadeta je skoraj vsa občina. V nekaterih predelih zaradi vetra, ki je odkrival strehe na objektih, drugje zaradi toče," je za Žurnal24 povedal župan občine Žužemberk  Franc Škufca: " Ta je bila debela 30 mm, sicer redka in v kratkem času, toda poškodovala je vse, kar je zadela. Ponekod je bila tudi drobnejša in med dežjem." Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da je toča, debeline oreha, padala 25 minut.

Smreka poškodovala štiri avtomobile
"Veliko škode je naredil veter, ki je odkril tudi celo streho mrliške vežice na Dvoru in v Žužemberku podrl smreko, ki je poškodovala štiri avtomobile. Uničil je občinsko ograjo ob žužemberškem gradu, ki smo jo postavili pred mesecem dni. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih preko štirideset objektov,«  je dejal Škufca. Ko smo se pogovarjali, je bil na terenu, med ljudmi, ki so popravljali hiše in gospodarske objekte. »Aktivirali smo civilno zaščito in gasilska društva. Vežico na Dvoru so za silo že pokrili,« je še povedal Škufca in dodal, da bodo vse posledice neurja vidne šele jutri in v naslednjih dneh. Neurje je največ škode povzročilo v naseljih Lašče, Veliko Lipje, Malo Lipje, Dvor in Žužemberk.

Razkrilo šolo
Na osnovni šoli v Vavti vasi v občini Straža je veter razkril dele strehe na osnovni šoli, v Jurki vasi je razkril streho na stanovanjskem, v Rumanji vasi pa na gospodarskem objektu. V Jurki vasi je s strehe padel njen lastnik in se pri tem telesno poškodoval, tako da so ga odpeljali v novomeško bilnišnico. Na cesti od Straže proti Zalogu je promet oviralo porušeno drevje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.