Slovenija
50162 ogledov

Toča kot jajce: Takšne so posledice neurja, ki se je razbesnelo nad Slovenijo

Toča na Vranskem Twitter
V močnem neurju na vzhodu in severovzhodu države meteorna voda zalivala kleti, toča poškodovala ostrešja

Vzhodni in severovzhodni del Slovenije je okoli 16.30 zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Do sedaj so zabeležili 49 dogodkov, največ, 24, na območju Pomurja, kjer je poleg vetra klestila toča, pri tem pa je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov.

Na območju občine Rogatec so zabeležili 16 dogodkov. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov. Kot so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je na terenu za sanacijo posledic aktiviranih 24 gasilskih enot, intervencije pa so v teku.

Kako se giba, si oglejte na radarski sliki padavin na tej povezavi.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer za severovzhod države izdala oranžno vremensko opozorilo za popoldne, zvečer in ponoči, saj so na tem območju zelo verjetna krajevna neurja s točo, sunki vetra in nalivi. Oranžna stopnja opozorila pomeni, da naj se prebivalci na to možnost pripravijo. Za preostala območja Slovenije je izdano rumeno opozorilo, ki pomeni, da naj bodo prebivalci na vremensko dogajanje pozorni.

Zaradi napovedanih neurij in nalivov je danes povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, in sicer predvsem v severovzhodni Sloveniji, pojavijo pa se lahko tudi drugod, pa opozarja Geološki zavod Slovenije.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.