Slovenija
7 ogledov

Toča ni prizanesla pridelkom

Krajevne nevihte so s seboj prinesle tudi točo, ki je bila velika kot lešnik. Žurnal24 main
Škoda, ki jo je povzročilo petkovo neurje, je prizadela predvsem vinograde, nasade koruze in krompirja. Ponekod je uničen ves pridelek.

Po vročinskem valu, ki je v zadnjih dneh zajel državo, se je v petek v večernih urah nad Slovenijo razbesnelo neurje s točo. Najhuje je bilo nad Ljubljano in bližnjo okolico, močne padavine z vetrom in točo pa so presenetile tudi Štajerce, Gorenjce in Belokranjce. Ponekod je padala toča velika kot lešnik ali oreh. Meteorna voda je zalivala kletne prostore hiš in blokov, gasilci pa iz kleti črpajo vodo. Po dosedanjih podatkih toča večje škode ni povzročila.

Zaradi neurja in močnih padavin je meteorna voda zalila kleti v občini Prevalje in na Ravnah na Koroškem. V naselju Legen v občini Slovenj Gradec, je meteorna voda naplavila material preko propusta čez cesto. V občini Poljčane pa je meterona voda zalila prostore osnovne šole in podjetja na Bistriški cesti v Poljčanah. V Ljubljani pa je zaradi neurja in močnih padavin meteorna voda zalila kletne prostore šestnajstih, večinoma stanovanjskih objektov. Pri izčrpavanju vode so posredovali gasilci GB Ljubljana ter gasilci iz PGD Ljubljana-Vič, Ljubljana-mesto, Barje, Brdo, Kozarje in Ljubljana- Trnovo. Gasilci PGD Barje so pri naselju Lipe odstranili podrto drevo s cestišča.

 

In kako kaže na naslednje dni?

Danes bo povečini delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, temperature pa se bodo gibale med 24 do 28, na Primorskem pa okoli 30 stopinj C. Preko naših krajev se pomika hladna fronta. Od jugovzhoda doteka v nižjih plasteh ozračja nekoliko hladnejši zrak. V nedeljo in torek bo večinoma sončno, v ponedeljek pa spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami.

V Metliki in okolici je velika količina dežja in toče zalila dva kletna prostora stanovanjskih blokov in prostor Društva Žumbercanov. V starem delu mesta so odstranili polomljene veje dreves, na glavnem križišcu, kjer je voda zalila del cestišča, pa so očistili jaške. Na Zelen bregu v občini Ravne na Koroškem pa je zaradi močnih padavin potok naredil novo strugo. Na cesto je nanosil kamenje in zemljo.

Uničeni nasadi in poljščine
Toča z neurjem, ki je zajela občino Metlika, je po ugotovitvah občinske komisije za oceno škode povzročene ob elementarnih in drugih nesrečah povzročila številne težave. V glavnem je neurje prizadelo trajne nasade in poljščine, je povedal predsednik komisije Jože Nemanič. Po ogledu na terenu je komisija ugotovila, da je bila največja intenziteta neurja na SV območju občine. Tam je neurje povzročilo 60-100 odstotno škodo in je zajelo približno 100 hektarov kmetijskih zemljišč. Na obrobju najbolj prizadetega pasu je na območju, ki obsega približno 400 kmetijskih površin, stopnja poškodovanosti od 20-60 odstotna.

Močno so prizadeti vinogradi, kjer kmetje že izvajajo ukrepe. Nekatere parcele koruze in krompirja so popolnoma uničene, škoda na žitih pa bo ugotovljena ob žetvi. Delno je bila prizadeta tudi javna infrastruktura. Toča z neurjem je prizadela tudi ostalo območje občine, vendar je stopnja poškodovanosti na ostalih predelih manj kot 20 odstotna, še ugotavlja komisija.

Več o vremenski napovedi za danes in prihodnje dni pa si preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.