Slovenija
15 ogledov

Toča povzročila za več milijonov škode

Toča v Murski Soboti Žurnal24 main
Pretekli konec tedna je toča na Goriškem povzročila za več milijonov škode.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj je po današnjem obisku povedal, da je škode največ na travnih nasadih, sadovnjakih in vinogradih, zbornica pa bo oškodovanim kmetom odpisala zbornični prispevek, je dejal za STA.

Po besedah Smrkolja je toča tokrat malo manj prizadela koruzo, po drugi strani pa so skoraj stoodstotno poškodovani nasadi breskev. "Mogoče bo izjemoma Fructal vzel nekatere manj poškodovane breskve," je ocenil Smrkolj.

Zbornica bo tako oškodovanim kmetom pomagala z odpisom članarin za letošnje leto, je poudaril Smrkolj. Zbornica pa naj bi ustanovila tudi solidarnostni sklad, iz katerega bi črpali pomoč za kmete. Po pomoč pa so se obrnili tudi na ministrstvo za kmetijstvo.

Komentarjev 2
  • mb 07:32 28.julij 2011.

    toča je čisto naraven meteorološki pojav, ki se ponavlja leto za letom. enako suša in poplave. eno leto več, drugo manj.in proti temu se da v veliki meri zaščititi. Mreže delujejo do brez težav dokler ni toča večja od ...prikaži več 5cm, kar pa ni prav pogosto.tudi namakanje deluje brez težavtam ko pa se ve da so poplavna območja se pač ne gradi hiš pa kaj vem se česa...treba je malo razmišljati ne pa vse na horuk potem pa v jok

  • mb 07:28 28.julij 2011.

    "Zbornica bo tako oškodovanim kmetom pomagala z odpisom članarin za letošnje leto, je poudaril Smrkolj. Zbornica pa naj bi ustanovila tudi solidarnostni sklad, iz katerega bi črpali pomoč za kmete. Po pomoč pa so se obrnili tudi na ministrstvo za ...prikaži več kmetijstvo."ja pa kaj se pa spet gremo. zakaj pa si ne nabavijo mrež proti toči ? V naših krajih, vsak , ki se resno ukvarja s pridelavo sadja ima nameščene mreže proti toči. nekateri tudi v vinogradihenako velja za namakanje. suša ne sme biti vzrok za pomoč. naj se investira ne pa da se samo čaka na pomoč države in zavarovalnic