Slovenija
16064 ogledov

Kandidati ostro nad Jovevo: "To ne drži!"

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank Saša Despot
Prvo veliko soočenje parlamentarnih strank pred evropskimi volitvami.

"Arbitražna sodba je dokončna, to je treba zelo jasno povedati, hkrati je treba povedati tudi to, da ta odločitev sodišča v nobenem primeru in v ničemer ne vpliva na arbitražno razsodbo," je na današnjem prvem velikem soočenju pred evropskimi volitvami na TV Slovenija, dejala nosilka liste največje vladne stranke Irena Joveva. Prva tema soočenja je bila sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki slovenskim ribičem ni dopustilo pritožbe zaradi kazni, ki jih dobivajo od Hrvaške. "Slovenska država bo stala za ribiči in storila vse za to, da bodo lahko lovili v slovenskem morju," je dodala Joveva.

Kandidati "podučili" Jovevo

Jovevi je takoj ugovarjal Peter Gregorčič, nosilec liste SLS. "To ne drži, Evropsko sodišče se je postavilo na stališče, da lahko Hrvaška sama določi, kje je meja," je "podučil" Jovevo. "Arbitražna sodba je dokončna, a je mrtva črka na papirju!" je svoje dodal Matej Tonin, nosilec liste NSi. "Zadeve ne bo reševala država, ampak vlada, ona je tista, ki mora poskrbeti za dobrobit ribičev!" pa je Jovevo "popravila" še Romana Tomc, nosilka liste SDS. Vprašanje na katero so kandidati odgovarjali, je bilo: kaj bi lahko kot poslanec Evropskega parlamenta storil za rešitev tega spora. 

Preberite še: Janez Janša Slovenija V Evropskem parlamentu oster obrat na desno, kakšne bodo posledice?

Na soočenju parlamentarnih strank in strank, ki imajo v Evropskem parlamentu enega poslanca, sodelujejo nosilci list parlamentarnih strank Irena Joveva Gibanje Svoboda, Matjaž Nemec SD, Nataša Sukič Levica, Romana Tomc SDS in Matej Tonin NSi ter nosilec liste Zeleni Slovenije in nosilec liste SLS Peter Gregorčič. 

Romana Tomc pravi, da ima veze

Romana Tomc je večkrat poudarila, da je bil SDS proti reševanju slovensko-hrvaškega obmejnega spora na arbitražnem sodišču. "Ker smo vedeli, kakšne nevarnosti nas čakajo. Točno to, kar smo napovedovali, se je tudi uresničilo," glede odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice, da tožbe slovenskih ribičev glede kazni hrvaških oblasti, niso dopustne, pravi Romana Tomc SDS.

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dolgoletna poslanka v Evropskem parlamentu ima, kot pravi, določene povezave, ki nam lahko pomagajo, a da je naloga vlade, da ribičem pomaga v tej situaciji. 

"To je poraz zunanje politike!"

"To v prvi vrsti pomeni poraz slovenske zunanje politike, sodišče se je postavilo na stališče Hrvaške. Torej, da arbitražna pogodba in arbitražna razsodba ne veljata, da meja v Piranskem zalivu ni določena," glede odločitve v Strasbourgu pravi Matej Tonin, nosilec liste NSi. "Slovenska zunanja politika bi morala biti veliko bolj ambiciozna in znotraj EU iskati zaveznike."

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Država naj plača kazni

"Slovenska država je plačala kazni gospodu Jenullu in vsem protestnikom, ki so kršili ukrepe v času kovida. Zato se mi zdi čisto primerno, da tem ribičem, ki jih je država sama prosila, naj zaščitijo našo mejo, tudi plača kazni," pa primerja Gregorčič, nosilec liste SLS. 

"Zaščititi je treba ribiče, jim nuditi celostno podporo, da bodo preživeli. Potrebno je tudi najti način, da odpremo dialog s Hrvaško," pravi evropski poslanec in nosilec liste SD Matjaž Nemec, ki opozarja, da je spor med Slovenijo in Hrvaško lahko zavora pri nadaljnji širitvi na Zahodni Balkan. 

Preberite še:  Festival Svobode Slovenija Golobovi vsako leto dobijo milijon evrov, podrobnosti edini ne razkrivajo

Okrepiti je treba lobiranje

"Sodba je za slovenske ribiče skrajno neugodna, postavila je vsem nam politikom zelo jasno ogledalo, da moramo spremeniti naš način delovanja v evropskih politikah. Moramo okrepiti lobiranje v institucijah EU-ja za naše interese, zagovarjati naše stališče glede arbitraže. Ni dovolj da se nas osem oziroma devet poslancev trudi zagovarjati slovensko stališče, to mora delati država," je bil konkreten Klemen Grošelj Zeleni Slovenije. Prepričan je, da je sodišče jasno pokazalo, da mejni spor ni razrešen. "Ko na eni strani vztrajamo pri arbitraži na drugi pa se pogajamo, s tem to tudi priznavamo." 

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Evropska morja naj bodo skupna!"

Nataša Sukič (Levica) meni, da bi morala EU poskrbeti, "da če že smo vsi skupaj 'unija', da se evropska morja skupaj koristijo." "Evropska unija naj premisli, kako v bodoče preprečiti takšne nepotrebne obmejne spore in zagotoviti, da bodo evropska morja skupna last, kot pretok blaga naj bo tudi pretok ribičev," predlaga Sukič. 

SDS in SLS glede migracij strnila stališča

Migracijski pakt, ki ga je Evropski parlament sprejel po osmih letih pogajanj, po mnenju Nemca prinaša precej dobrih stvari in nekaj slabih elementov, hkrati je "ne" populizmu, ki se je napajal na tej tematiki. Že Gregorčič pa relokacije, ki je del migracijskega pakta, ne bi podprl, ker je za ničelno toleranco do nezakonitih migracij. "Relokacija pomeni sledeče, kot če bi imeli čoln, ki ste ga navrtali, da vdira voda, potem pa se pogovarjate o tem, v katero sobo na čolnu boste vodo prelili," je bil slikovit Gregorčič, ki pakta kot evropski poslanec ne bi podprl. Prav tako ga nista, edina med slovenskimi poslanci, podprla evropska poslanca SDS, je nato poudarila Tomc. Tudi ona se zavzema za ničelno toleranco do ilegalnih migracij.

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Grošelj in Joveva: Nezakonitih migrantov v relokaciji ne bo 

Klemen Grošelj pa je glede izjav Gregoriča in Tomčeve opozoril, da pakt ločuje dve tokova, ki "sta skrita znotraj širokega pojma desnice: ilegalne migracije." Gre za tiste, ki  so upravičeni do mednarodne zaščite in tiste, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, vendar jim vseeno nudi določeno pravno varnost. "Hkrati pa državam članicam dopušča proste roke pri varovanju meja in izvajanju lastnih migracijskih politik. Je korak naprej, vsi pa hkrati vemo, da za aktualnim stanjem nihče ni zadovoljen," pravi Grošelj. 

Na razpravo desnih kandidatov se je odzvala tudi Joveva. "Naslovljene so ravno nezakonite migracije,  solidarnostni sistem namenjen upravičencem za mednarodno pomoč, kar pomeni, da nezakonitih migrantov v sistemu relokacije ne bo, ker so pravila zelo natančno določena."

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sukič: Kot da so že potencialni teroristi!" 

Da je pakt slab, saj da ne zares omogoča solidarnosti - države se lahko te odgovornosti znebijo tako, da plačajo za begunce, ki bodo tako ostali v Italiji, Grčiji in spet prihajali do nas, meni kandidatka Levice Nataša Sukič. Moti jo tudi zbiranje biometričnih podatkov za otroke od šestega leta naprej. "Kot da so že potencialni teroristi!". Pozitivni premik pa vidi v prizadevanjih za ustavitev populizmov. 

Tonin za uvedbo avstralskega modela

Tonin pa ocenjuje, da pakt prinaša pohitritev azilnih postopkov ter kaže solidarnost do mejnih držav, kot so Italija, Grčija in Španija. Predlaga uvedbo avstralskega modela obravnave migracij, po katerem ilegalen vstop ni mogoč. Migranti, ki vstopijo ilegalno, so vrnjeni v državo izvora. "V Alžiriji kupujemo plin, težko je trgovati in Alžirce istočasno vračati," pa je Tonina v realni svet postavil Grošelj. 

Je zeleni prehod rešitev ali past?

Pri naslednji temi, ki se je nanašala na zeleni prehod in energetsko neodvisnost, sta nasprotnost stališč levega in desnega pola ponazorili kandidatki največje koalicijske in največje opozicijske stranke. "Zeleni prehod ni problem, zeleni prehod je rešitev tudi za konkurenčnost gospodarstva, za socialno pravičnost, za planet kot tak! Kar se tiče jedrske energije je dejstvo, da je ta energija manj škodljiva od fosilnih goriv, prav je tudi, da imamo stabilen vir energije, ki ga bomo zagotovili z NEK-om," je povedla Irena Joveva, Svoboda. "Zeleni prehod je zelena past, ukrepi, ki so bili sprejeti, so bili veliko preveč ambiciozni in so škodovali evropskemu in slovenskemu gospodarstvu, kmetom in ljudem. Vedno se je treba vprašati, kdo bo plačal to zgodbo? Plačali bodo ljudje," pa pravi Romana Tomc, SDS.

Grošelj, Zeleni Slovenije je povedal, da zeleni prehod na cene energentov še ni občutneje vplival. "Smo šele v začetni fazi njegove realizacije". Meni, da je investiranje v obnovljive vire energije in energetsko sanacijo stavb, ključno. "To zniža strošek ogrevanja in zmanjša možnost energetske revščine."

"Kot vedno bodo breme zelenega prehoda nosili navadni ljudje, moralo bi biti tako, da bi breme morale nositi korporacije, tisti, ki izpuste povzročajo, ti bi morali nositi največje breme," je poudarila Sukič, Levica. EU bi morala, namesto da z milijarda

se Japonci in Kitajci s hitrimi železnicami?" 

"Ključno, da čim prej zmanjšamo izpuste CO2, ker to prispeva h globalnemu segrevanju in da omogočimo pogoje, kjer bo Evropa lahko delala in ustvarjala, proizvajala hrano, s katero bo nahranila svoje ljudi," meni Tonin, NSi. "Edina prihodnost za resen, ne aktivističen zeleni prehod, jedrska in hidro energija!" 

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"EU lahko sebe popolnoma ugasne, pa s tem ne bomo rešili planeta!"

"Zeleni prehod, kot je bil zastavljen, uničuje kmeta in gospodarstvo, zaradi tega škodi našemu planetu. V zadnjih 30 letih je EU zmanjšal izpuste CO2 za 25 odstotkov, globalni izpusti pa so se povečali za 35 odstotkov," je prepričan Gregorčič (SLS). Medtem, ko ima EU od 7 do 8 odstotkov globalnih izpustov CO2, jih imajo ZDA preko 30 odstotkov, Kitajska 20 odstotkov. "EU lahko tudi sama sebe popolnoma ugasne, pa s tem ne bomo rešili planeta. Potrebujemo močno Evropo, ki bo vplivala na druge centre moči in jih prisilila, da to igro igrajo z nami!" 

"Gospodarstvo, ki bo prvo sposobno transformacije, bo vladalo v naslednjem desetletnem obdobju. Pod pogoj pa je treba postaviti, da bo prehod socialno pravičen, da bo pomoč prišla do običajnih ljudi, da bo onesnaževalec nosil stroške," pravi dejal Nemec SD in poudarja, da mora zeleni prehod prinesti zagon evropskega gospodarstva in njegove konkurenčnosti. 

"Ukrajina brani Evropo!"

Evropska bi morala Ukrajini pomagati bolj kot doslej, na vprašanje glede vloge Evropske unije kot posrednika v kriznih žariščih, odgovarja Romana Tomc, SDS. "Ukrajina brani Evropo," meni Tomc. Hamas mora takoj izpustiti talce in položiti orožje, obenem pa je treba pomagati nedolžnim civilistom s humanitarno pomočjo, pa pravi glede konflikta na Bližnjem vzhodu. Do namere vlade, da prizna Palestino kot državo, je zelo kritična, saj to po njenem mnenju potiska Slovenijo na rob evropskega in mednarodnega prostora. 

Nasprotno je Nemec, SD, zadovoljen, da bo vlada priznala Palestino kot državo. To je po njegovem mnenju simbolni signal, da je edina pot v prihodnost dialog dveh enakovrednih, enakopravnih sogovornic. Spomnil je, da ima Hamas v svojem programu izbris Izraela, da pa ima tudi vlada Izraela kot cilj vzpostavitev prvobitne judovske države. Legalna vlada in teroristična organizacija imata tako enake cilje, je opozoril Nemec. 

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Priznanje Palestine še ne prinaša miru!"

Evropska unija mora graditi svoj geopolitični položaj in odpirati prostor, ki bo omogočal, da strani lahko sedeta za pogajalsko mizo in dosežeta "pravičen mir", ki bo sprejemljiv za obe strani, glede Ukrajine pravi Grošelj, Zeleni Slovenije. Zavzema se za takojšnje priznanje Palestine, ob tem pa opozarja, da to še ne prinaša miru. Treba je takoj prekiniti ogenj, izpustiti talce, dostaviti humanitarno pomoč, Hamas se mora odpovedati terorizmu in priznati obstoj Izraela, pravi Grošelj. 

"Evropa je močna, če je enotna," pravi Joveva, Svoboda. To se je po njenih besedah pokazala pri obsodbi agresorja v Ukrajini in podpori ukrajinskemu ljudstvu. To enotnost pogreša pri obsodbi izraelskega agresorja. Pri tem poudarja, da obsoja Hamas in da zahteva izpustitev talcev. Priznanje Palestine je po oceni Joveve edino pravo dejanje, s čimer Slovenija rešuje čast Evropske unije.

Gregorčič meni, da je glede napadov na Gazo in vojne v Ukrajini bistvena razlika. Rusija je napadla suvereno državo, Hamasovi teroristi pa so vdrli v Izrael in storili nedopustno turistično dejanje. Izrael je nato prekoračil samoobrambo, je navedel Gregorič. Vladne načrte za priznanje Palestine je označil za enostranske navijaške poteze, ki ne vodijo k miru. 

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

EU naj postane mirovnica 

Tonin bi v Gazo poslal modre čelade, kot so bile v Bosni in Hercegovini. Meni, da so okoliščine temu naklonjene in da je to v interesu tako Palestine kot Izraela. S tem bi lahko vzpostavili tudi civilne oblasti. To bi lahko predlagala Slovenija kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov, meni Tonin.  

Sukič meni, da bi se morala Evropska unija izviti iz odvisnosti od ZDA in postati aktivna mirovnica. Doseči mora, da za pogajalsko mizo sedejo Ukrajina, Rusija in ZDA. Glede dobave orožja Ukrajini Sukič meni, da več orožja pomeni samo več smrti. Glede Gaze pa je mnenja, da je Evropska unija popolnoma odpovedala in da se v Gazi dogaja genocid.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 73
  • jezero 10:03 22.maj 2024.

    Tomčeva je res zadnja, ki bi lahko kaj pametnega povedala Slovencem! Kot prazen balon!

  • Avatar Herkules
    Herkules 13:59 21.maj 2024.

    Bolje bi bilo, ko bi tale Bolgarka prodajala lubenice in papriko na jeseniški tržnici, kot to na črno že 40 let delata njena starša! Več koristi za butale! V osnovi pa zdaj ni dileme, baba je glupa in funkcionalno nepismena, da te kar šokira!

  • sokol7 13:37 21.maj 2024.

    Populistična levičarska aktivistka, ki za svoj narod nima prav nobene zasluge.