Slovenija
27 ogledov

Tokrat bo treba točno izračunati, koliko naj bi zaslužil

Gorenjska 02.12.10, hisna preiskava pri kordezu, kordez, foto: andraz sodja Andraž Sodja
Bine Kordež mora konec meseca spet na zagovor.

25. marca bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno začeli sodni proces proti Binetu Kordežu, nekdanjemu šefu Merkurja iz Kranja. Potem, ko so ga septembra 2012 že obsodili in so mu nato na ljubljanskem višjem sodišču zaporno kazen še zvišali, so na vrhovnem sodišču Kordeževo obsodbo konec lanskega leta razveljavili.

Vrhovni sodniki so namreč kolegom na okrožnem sodišču naložili, naj Kordežu še enkrat sodijo zaradi domnevnega oškodovanja Merkurja oziroma zlorabe direktorskega položaja pri preprodaji enega od trgovskih centrov v Kranju.

Ponovno o domnevno nezakoniti koristi

Vrhovno sodišče je namreč s tem delno ugodilo Kordeževi zahtevi za varstvo zakonitosti, s katero izpodbija šet lest in pet mesecev zaporne kazni, ki mu je bila pravnomočno dosojena. Konec oktobra so vrhovni sodniki, med odločanjem o tej zahtevi, Kordežu prekinili prestajanje te kazni, pri čemer je do tedaj leto in tri mesece kazni že odslužil v zaporu na Dobu.

Ob izreku zaporne kazni je okrožno sodišče presodilo, da si je Kordež z oškodovanjem Merkurja nezakonito pridobil za okoli dva milijona evrov in pol in to tudi upoštevalo kot oteževalno okoliščino pri odmeri kazni. "Čeprav po drugi strani iz razlogov sodbe izhaja, da protipravna premoženjska korist, ki naj bi jo pridobil obsojenec, sploh ni bila ugotovljena. Takšna absolutna bistvena kršitev določb kazenskega postopka pa že sama po sebi terja obvezno razveljavitev izpodbijane pravnomočne sodbe," pa so ugotovili na vrhovnem sodišču, ko so obravnavali Kordeževo zahtevo za varstvo zakonitosti.

Okrožno sodišče bo moralo zato zdaj poklicati sodnega izvedenca ekonomske stroke, ki bo moral izračunati premoženjsko korist, ki naj bi si jo Kordež pridobil z očitanimi kaznivimi dejanji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.