Slovenija
1636 ogledov

Tokrat grem volit: Video ob katerem ne boste ostali ravnodušni

Evropski parlament
Močna čustva, solze in krohot so atributi Evropskega parlamenta s katerimi skuša ustaviti trend padanja udeležbe na evropskih volitvah.

Izjemno čustveni triminutni videospot "Izberi svojo prihodnost", ki prikazuje realne dogodke in ljudi, je vrhunec kampanje Evropskega parlamenta pred evropskimi volitvami, ki bodo 26. maja.

Videospot ni zaigran

"Nič ne spremeni pogleda na življenje bolj kot rojstvo otroka. To je čustven dogodek, ki ga spremlja tudi močan občutek odgovornosti za prihodnost novorojenega bitja," so ob videospotu zapisali v pisarni Evropskega parlamenta.

Videospot je posnet na dokumentaren način, v njem nastopajo resnični posamezniki, posnet pa je bil v porodnišnicah v članicah EU. Z intimnimi portreti protagonistov ter z glasom 11-letne deklice nagovarja ljudi, ki jih zadevajo evropske volitve. 

Slovenija med rekorderji

Volilna udeležba na volitvah v EP pada od prvih volitev pred 40 leti, v Sloveniji pa bila nizka že na prvih volitvah 2004, ko je na volišča prišlo 28,35 volilcev, podoben je bil rezultat na drugih volitvah leta 2009, leta 2004 pa je odziv volilcev padel že na 24,55 odstotka, kar je eden najslabših rezultatov med državami EU. Najbolj problematičen je odziv med za EU ključno populacijo, mladimi. Pred petimi leti se volitev ni udeležilo kar 85 odstotkov mladih.

Evropa so tudi čustva

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki jo vodi Manja Toplak, skušajo volilno udeležbo dvigniti z drugačnimi prijemi, odziv znanih in pomembnih Slovencev pa je velik. V videospotih k udeležbi na volitvah s svojim zgledom tako pozivajo Klemen Slakonja, Lidija Jerkič, Barbara Cerar, Goran Vojnović, Bojan Emeršič, Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Gojmir Lešnjak, Maruša Majer, Marko Mandić, Andrej Šifrer in drugi.

V pisarni Evropskega parlamenta stavijo tudi na smeh in krohot. Situacijska komika Gašper Bergant in Aleš Novak s turnejo skečoholikov po Sloveniji v zabavni evropski debati predstavljata dejstva o Evropski uniji. Da bi v kampanji z naslovom Tokrat grem volit čim bolj angažirali mlade med 17 in 23 let, so med njimi usposobili številne prostovoljce, ki preko vseh načinov komuniciranja širijo informacije o EU in opozarjajo na prihajajoče volitve. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.