Slovenija
22 ogledov

Tokrat le zelena luč za poroštvo za Teš 6

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je prižgal zeleno luč za poroštvu za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), potem ko je konec junija razpravo že drugič prekinil.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je dejal, da je kljub vsem prizadevanjem za znižanje vrednosti projekta še vedno vprašljiva dolgoročna rentabilnost projekta, predvsem upoštevajoč dejstvo, da se je vrednost investicije v minulih letih bistveno povečala.

Vlada je zato predlagala, da odbor sprejme ustrezno dopolnilo, s katerim je vladi omogočeno, da v primeru ponovnega povečanja končne cene projekta nad 1,3 milijarde evrov ne sklene pogodbe o poroštvu.

Minister za finance Janez Šušteršič na poroštvo gleda z dveh vidikov - poroštvo stroške financiranja te investicije po konservativni oceni zniža za približno 11 milijonov evrov letno, kar v luči dolgega obdobja financiranja ni tako malo denarja, hkrati pa pri investiciji, za katero država daje poroštvo, ne sme prihajati do neracionalnega vodenja in sumov korupcije.

Vlada je zato februarja postavila pogoje za poroštvo; če ti ne bodo izpolnjeni, se zdi Šušteršiču prav, da se da vladi možnost, da poroštva ne da.

Peterle: TEŠ 6 strateška napaka

Evropski poslanec Lojze Peterle je povedal, da gre pri tem za eno najpomembnejših odločitev Slovenije po osamosvojitvi. Zanj je Teš 6 strateška napaka, ki ne prinaša dodane vrednosti in podaljšuje preteklost. "Drugi gredo proti soncu, mi gremo v zemljo," je dejal.

Država bi v skladu s predlogom zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom iz SD, jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki.

Odbor za finance, ki ga vodi Andrej Šircelj (SDS), je razpravo o predlogu zakona konec junija že drugič prekinil, saj so potrebovali dodatna pojasnila Teša glede končne cene projekta.

Komentarjev 1
  • privat 12:37 14.julij 2012.

    nekdo bo dobil lepo nagrado....