Slovenija
11 ogledov

Tokrat na udaru muzej

“Takšne združitve raznorodnih ustanov se nikjer niso obnesle,” je opozoril Dejan Žurnal24 main
Iz ponedeljkove primorske izdaje tiskanega Žurnala: Skrivalnice. Občina mimo zaposlenih sklenila muzeju odvzeti samostojnost.

Postojna. Po propadlem občinskem poskusu združevanja osnovnih šol, ki je naletel na oster odpor, se zgodba ponavlja, tokrat z Notranjskim muzejem Postojna. Mimo zaposlenih, ki so o nameri, da občina kot ustanoviteljica muzej ukine in ga kot enoto pripoji zavodu Znanje, izvedeli tako rekoč na občinski spletni strani.

To bi bila nenaravna pripojitev. Bojimo se, da bi se v zavodu utopili med druge dejavnosti, da bi bila naša dejavnost okrnjena in da bi izgubljali prepoznavnost in ugled,” opozarja Dejan Vončina, direktor muzeja s 63-letno tradicijo. Slavko Polak, kustos biolog, dodaja, da muzealce tudi etični kodeks zavezuje k varstvu dediščine, zato so upravičeno zaskrbljeni.

Kršitev zakona
Sviz.
Pristojni sindikat opozarja, da je občina v postopku grobo kršila delovnopravno zakonodajo, saj sindikata in zaposlenih o statusni spremembi ni obvestila. Muzealci prejemajo tudi številna pisma podpore proti pripojitvi iz sorodnih ustanov iz vse države.

Brez argumentov
Na občini so pojasnili, da je cilj pripojitve racionalizacija javnih zavodov, saj bi oba zavoda povezali na ravni skupnih služb. Vendar pa občina, kot pravi Alenka Čuk, kustosinja zgodovinarka v muzeju, namere ni podkrepila z nobeno analizo, niti ekonomsko, kaj šele strokovno.

Manj transparentno
V muzeju se bojijo, da je v ozadju težnja po prelivanju sredstev med enotami zavoda (zdaj so v njem ljudska univerza in kulturni dom), saj muzej 80-odstotno sofinancira država.

O pripojitvi naj bi na jutrišnji seji odločal občinski svet. Svet muzeja je že predlagal odložitev te točke in predhodno analizo ekonomskih, strokovnih ter socialnih prednosti in slabosti pripojitve.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.