Slovenija
16 ogledov

Tokrat raztrgala Šano

Policisti, ki so se na kraj dogodka odpravili šele teden po prijavi, niso potrdi Žurnal24 main
Pozor. Psa, ki sta razglašena za nevarna, spuščena po novogoriških ulicah.

Napad. Psa z Grčne v Novi Gorici sta znova ubila mačko na dvorišču njenih lastnikov. “V četrtek zvečer sta pritekla na naš vrt dva psa, zato sem odšla ven klicat mucko Šano,” pravi lastnica Ana Kovšca. Ker se je psov ustrašila, se je vrnila v hišo, ki jo imajo na Gregorčičevi ulici. Po Šano je šla šele, ko sta psa zapustila dvorišče, a je bilo prepozno.

Kovščeva je takoj po dogodku klicala policijo na 113. “Rekli so mi, da niso pristojni, da lovijo pse, in me napotili na zavetišče,” je pojasnila. Včeraj je klicala tudi veterinarske inšpektorje, a inšpektorica, pristojna za goriško območje, še ni bila dosegljiva.

Poklicati je treba policijo
Sredi novembra sta ista psa pokončala tudi mačko Lili, ki je bila prav tako na dvorišču svojih lastnikov, smo pisali na primorskih straneh. Lastnica mačke se je tedaj obrnila na veterinarske inšpektorje, kjer so ji dejali, da imajo zvezane roke, ker nimajo dovolj dokazov.

Dejali so ji, da bi morala mačko peljati na obdukcijo, ki bi dokazala, da sta jo res raztrgala psa. Lastnica bi obdukcijo morala plačati sama. So pa na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) tudi nam pojasnili, da se je treba v takšnem primeru nemudoma obrniti na policijo, “ki zaradi narave dela deluje tudi intervencijsko”. Tako bi lahko po njihovih navedbah policisti takoj zbrali dokaze in veterinarskim inšpektorjem o tem po potrebi poročali.

Psa spadata med nevarne
Omenjena psa, ki živita na Grčni, sta stara znanca veterinarskih inšpektorjev, saj sta bila že lani razglašena za nevarna. “Uradna veterinarka je klicateljici (lastnici Lili, op. p.) povedala, da je bil psoma z odločbama dodeljen status nevarne živali, kar med drugim pomeni, da morata biti zaprta za ogrado,” so razložili na Vursu. Klicateljica je povedala, da ji je inšpektorica pojasnila, da bi lastniku psov lahko dala le kazen. Te pa ne bi plačal, saj zaradi domnevne revščine ni plačal niti lanske. Slovenska zakonodaja odvzema teh psov ne omogoča.

Z Vursa nam včeraj še niso odgovorili, na policiji so nam odgovore obljubili 
danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.