Slovenija
19 ogledov

Tokrat skromni pri nadomestilih

Državni zbor Anže Petkovšek
Nadomestila. Trije ministri in en poslanec.

Konec mandata. Za nadomestilo po koncu mandata bodo po zamenjavi koalicije zaprosili trije nekdanji ministri Aleš Hojs (NSi), Žiga Turk (SDS) in Radovan Žerjav (SLS). Hojs in Turk se ne vračata v parlament, saj nista bila izvoljena za poslanca, Žerjav pa bi se sicer lahko, vendar se je odločil za umik iz politike. Nazaj med poslance ne bo odšel niti nekdanji predsednik vlade Janez Janša, a za nadomestilo ne bo zaprosil.

Hojs se na staro delovno mesto ne more vrniti, so povedali v NSi. Žerjav namerava poslansko nadomestilo koristiti do “bodoče zaposlitve”, pravijo v SLS, Turk pa je pojasnil, da ima na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo dogovor, da ga sprejmejo nazaj v delovno razmerje v roku treh mesecev po koncu mandata. Poudaril je, da je takoj pripravljen na polno zaposlitev, vendar je to odvisno od delovnih procesov na fakulteti. Vsi drugi ministri Janševe vlade in dva državna sekretarja, ki so bili izvoljeni, pa se bodo vrnili med poslance.

Med poslanci samo eden

Zaradi tega bo moralo parlament zapustiti sedem nadomestnih poslancev. Štirje bi lahko zaprosili za poslansko nadomestilo, a bo to storil samo Roman Žveglič (SLS). V SLS so pojasnili, da se bo nato zaposlil kot kmet, v tem trenutku pa ima za to premalo katastrskega dohodka. Poslanci SDS Patricija Šulin, Ivan Pišek in Damjana Petavar Dobavšek za nadomestilo ne bodo zaprosili, Janez Vasle (NSi) pa se bo vrnil med upokojence. Poslanska funkcija je prenehala tudi Radu Likarju in Sašu Ciglarju (oba SDS), a za nadomestilo ne moreta zaprositi, saj sta funkcijo poslanca opravljala manj kot šest mesecev.

V tem mandatu je bil namreč spremenjen zakon o poslancih v delu, ki določa trajanje in višino nadomestila po mandatu. Poslanci morajo za nadomestilo zaprositi v 15 dneh po izteku mandata, vlogo pa nato pregleda mandatno-volilna komisija državnega zbora (DZ) in odloči, ali je upravičena. Po novem morajo priložiti dokazila, da se ne morejo vrniti na prejšnje delovno mesto. Hkrati je nadomestilo znižano na 80 odstotkov plače, prejemajo pa ga lahko do šest mesecev za en mandat, po dodatne tri mesece za največ dva dodatna mandata, dodatnih šest mesecev pa lahko dobijo tudi, če čakajo upokojitev (vendar skupaj največ 18 mesecev).

Robertu Horvatu in Jasmini Opec je začasno prenehala funkcija poslanca, vendar se bosta v DZ vrnila, ko se ji Janša in Žerjav spet odrečeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.