Slovenija
23 ogledov

Tokrat želje po krvi manj

Juncker in Bulc Twitter/Natsha Bertaud
Zaslišanje Violete Bulc pred odborom za transport in turizem, ki se bo začelo ob 19. uri, bo eden najbolj spremljanih dogodkov v Evropskem parlamentu, predvsem zaradi njenih nekonvencionalnih hobijev. Zapletov na zaslišanju ni pričakovati.

Zaslišanje Violete Bulc, slovenske kandidatke za komisarko, ki naj bi prevzela področje transporta, bo eno najbolj spremljanih zaslišanj kandidatov za komisarje doslej, pravijo v Evropskem parlamentu. Začelo se bo ob 19. uri in trajalo tri ure. Na Twitterju je sporočila, da bo govorila v angleščini. 

Veliko zanimanje za Violeto Bulc velja že vse odkar jo je za kandidatko predlagala slovenska vlada, po tem, ko je zaradi odstopa Alenke Bratušek, morala poiskati novega kandidata. Bulčevo ocenjujejo kot nekonvencionalno kandidatko, ki ima številne "zanimive hobije". V Evropskem parlamentu so se informacije o tem, da je bila nova slovenska kandidatka nekoč profesionalna košarkarica, da ima črni pas v tekvandoju, da je tudi učiteljica hoje po žerjavici in šamanka, hitro razširile.

Brez političnih izkušenj

Glede Bulčeve tako v Evropskem parlamentu prevladuje mnenje, da je nekonvencionalna kandidatka hkrati pa tudi nepopisana tabla, ko gre za njene politične izkušnje. Do tega je bil posebej kritičen poslanec iz največje politične stranke, Evropske ljudske stranke (EPP) Herbert Reul. Ta ne verjame, da bi Bulčeva, ki se nikoli ni politično ukvarjala s prometnimi temami, v tako kratkem času osvojila tako kompleksno materijo.

Po drugi strani poznavalci razmer v Evropskem parlamenti ocenjujejo, da poslanci danes ne bodo tako željni krvi, kot so je bili pred zaslišanjem Bratuškove. V interesu obeh največjih političnih skupin, tako EPP kot socialistov je tudi, da nova Junckerjeva komisija začne delovati 1. novembra, kot je bilo predvideno.

Tudi neprijetna vprašanja

Zato možnosti, da bi se na zaslišanju Bulčeve zapletlo, skoraj ni. Gotovo pa bo med 45 vprašanji, ki jih bodo med triurnim zaslišanjem postavili poslanci odbora za transport in turizem, tudi neprijetna. Predvidevati je, da se bo morala Bulčeva izreči o tem, v katero evropsko politično skupino sodi, oziroma s katero evropsko politično skupino se identificira. Bulčeva prihaja iz SMC, ta pa se o tem, v katero evropsko politično skupino bo vstopila, še ni opredelila. Pričakovati je tudi vprašanje, koliko ministrov jo je v glasovanju na vladi podprlo, koliko bilo proti in koliko vzdržanih. Spomnimo, ker je bila njena kandidatura na dopisni seji vlade, je bila potrjena, čeprav je za glasovalo šest ministrov, proti pa sedem. Kdor ne glasuje, se namreč upošteva kot da je glasoval za. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.