Slovenija
115 ogledov

Tolažba za kredite v frankih

Kredit Anže Petkovšek
Švicarski frank. Zaradi padca franka morda pravi trenutek za menjavo kredita v evre. Zlato pravilo. Banke svetujejo, naj bo kredit v isti valuti kot dohodek.

Krediti. Januarja se je tečaj evra okrepil za 2,36 odstotka, česar so bili veseli tudi posamezniki, ki imajo najeta posojila v švicarskih frankih. “Zaradi krepitve evra tečaj EUR/CHF raste, a se trend rasti počasi ustavlja. Tečaj je trenutno pod 1,25 franka za evro in večjega skoka kratkoročno ni pričakovati. Če bi se stanje v evropskem gospodarstvu dodatno izboljšalo, je seveda možna tudi večja rast,” so pojasnili v banki Hypo Alpe Adria.

To je pozitivna novica za tiste, ki odplačujejo kredite v frankih, ker morajo vsakič, ko plačajo obrok kredita s plačo, ki jo dobijo v evrih, najprej pravzaprav kupiti švicarski frank in banki plačati obrok v frankih. “Če predpostavljamo, da se anuiteta v frankih ne spreminja, dobi danes stranka za en evro frankov več kot denimo konec lanskega leta, kar pomeni, da se obrok kredita – preračunano v evre – zmanjšuje,” so pojasnili v banki Sparkasse. Če ima nekdo sto tisoč frankov kredita, bi moral konec decembra za poplačilo odšteti 82.836 evrov, 1. februarja pa slabih dva tisoč evrov manj oziroma 80.965 evrov.

Stranke ščitijo Švicarji

Zaradi slabenja evra se je švicarska centralna banka septembra 2011 odločila, da bo določila tečaj franka proti evru v višini 1,2, saj je rast tečaja negativno vplivala na švicarske izvoznike. V banki Sparkasse so pojasnili, da se je to zgodilo zato, ker je frank postal “priljubljeno zatočišče za denar”. Kot so dodali, je zdaj videti, da se zmanjšuje beg kapitala iz evrov v franke, vtis o akutnosti evropske krize pa pojenja.

Hkrati se je skupina Credit Suisse odločila, da od 10. decembra lani nad določeno vrednostjo obresti na depozite v frankih ne dajejo več, ampak jih zaračunavajo; pridružila se jim je tudi banka UBS.

Zamenjajte, če ni izgube

V SKB so kredite v frankih ukinili v prvi polovici leta 2009, v NLB pa ob koncu leta 2008. V NLB so pojasnili, da lahko stranki ob odločitvi, da ne bi več plačevala kredita v frankih, ponudijo novega v evrih pod trenutnimi pogoji. Podobno velja tudi pri drugih. Tudi v banki Unicredit teh kreditov ne ponujajo več, že nekaj let pa strankam ponujajo “različne ugodne možnosti za preoblikovanje kredita”. V banki Hypo Alpe Adria podjetjem sicer ponujajo valutno ščitenje, a dodajali so, da stranke opozarjajo, "da je preoblikovanje kredita v evre edina prava zaščita pred morebitnimi dodatnimi podražitvami zaradi valutnega tveganja”.

Podobno menijo tudi v banki Sparkasse, kjer svetujejo, naj stranke razmislijo o menjavi valute ali prosijo svojega svetovalca za vsaj simulacijo menjave. Dejali so, da je napovedovanje gibanja tečajev špekulacija. Ob zamenjavi kredita v evre lahko v tem trenutku izgubite, če bo frank še izgubljal vrednost, a kot so dodali, je po drugi strani “mogoče danes idealna možnost, da ujamete ugoden tečaj”. Kredit v frankih bi, če to ne prinaša prevelike izgube, zamenjal v evrskega tudi ekonomist Anže Burger: “Če ste v tem trenutku še globoko v minusu, pa je morda bolje počakati.” Dodal je, se izplača kredit zamenjati predvsem, če je tečaj za menjavo enak ali boljši kot v trenutku najema kredita.

Komentarjev 9
  • PETELIN1 20:31 18.februar 2013.

    Res je brevči.... sami lopovi te banke, vendar zakaj jim pri tem pomagajo "novinarčki" ki se na te zadeve razumejo kot mujo na vesoljske ladje....

  • PETELIN1 20:30 18.februar 2013.

    Res je brevči.... sami lopovi te banke, vendar zakaj jim pri tem pomagajo "novinarčki" ki se na te zadeve razumejo kot mujo na vesoljske ladje....

  • PETELIN1 20:29 18.februar 2013.

    zoki dobro si opazil....