Slovenija
20907 ogledov

Tole morda nakazuje začetek konca epidemije pri nas

covid-19.sledilnik
Sedemdnevno povprečje števila okuženih je prvič v petem valu padlo.

"Če slučajno ne bo šlo nazaj gor, je bil dejanski vrh PCR+ 28.1., zaradi zamikov pri brisih in analizah vzorce pa 26. ali 27.1. Vrh okuževanja pa še 4-5 dni prej. Bolj bo jasno v prihodnjih treh dneh," je na tviterju zapisal Peter Malovrh, ki na svoji spletni stran covidslo.net podrobno spremlja razvoj epidemije.

To se sklada s projekcijo Janeza Žiberta z ljubljanske ekonomske fakultete.

 | Avtor: Janez Žibert Janez Žibert

V prejšnjem tednu je njegov model napovedoval 95 tisoč okužb, bilo jih je nekaj čez 98 tisoč. V naslednjem tednu naj bi bilo okužb 68 tisoč, nato 43 in nato 26 tisoč.

 | Avtor: Janez Žibert Janez Žibert

Tudi Matjaž Leskovar z Inštituta Jožef Stefan je napovedal, da bomo vrh števila potrjenih okužb predvidoma dosegli do konca januarja, "če zaradi nove variante omikrona BA.2, ki se širi še hitreje, ne bo prišlo do ponovnega zagona epidemije".

Danes je bil prvič po dolgem času padec števila okužb v primerjavi z istim dnem preteklega tedna.

To bi sicer lahko bila tudi posledica bolj tekoče obdelave vzorcev, saj je v prejšnjem tednu prihajalo do precejšnjih zamud.

Mario Fafangel, predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ, ocenjuje, da karantene že kmalu ne bodo več imele smisla. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 06:49 31.januar 2022.

    IJJ je našel novega strokovnjaka za grafikone ? Koliko bodo namenili dodatka za EF?

  • papak 22:40 30.januar 2022.

    Blow off top, prihaja bear market.

  • bobubob 19:46 30.januar 2022.

    PCR ne loči kovida od prehlada, so 'ugotovili' lani poleti Američani. Včasih smo po busih čredno kihali in kašljali, danes si to malokdo upa. Ko bomo prešteli tiste, ki so umrli ZARADI kovida in ne z njim ter umrle ZARADI ...prikaži večADI 'cepiva' ter jim prišteli še tiste, ki so kot 'necepljeni' zaradi 'cepljenja' umrli v prvih dveh tednih, ne bo miru. Potem pa na sodišče s pokvarjenci. Kar se je že začelo dogajati, prve ovadbe so oddane.