Slovenija
12768 ogledov

Toliko bi lahko dobili, če bi bili Avstrijci ali Nemci

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Spletna stran Raisin ponuja možnost sklepanja depozitov pri drugih bankah v EU. Nemcem in Avstrijcem ponuja do 4,50-odstotne obresti, Slovencem pa manj, kot dobimo doma.

Za tako imenovane druge države EU je najvišja ponudba za enoletni depozit pri češki banki J&T, in sicer 2,40 odstotka, kar je manj, kot je mogoče dobiti v Sloveniji.

Če izberete, da imate prebivališče v Avstriji, so ponudbe skoraj še enkrat višje. Avstrijcem litovska banka Medicinos Bankas z boniteto A+ ponuja 4,50-odstotne obresti, depozit pa je mogoče kadarkoli prekiniti (brez obresti, a tudi brez stroškov). Od obresti v Litvi odtegnejo 15 oziroma 10 odstotkov davkov, kar pomeni, da ne moreš uveljaviti oprostitve do tisoč evrov obresti, ki velja pri nas, se ti pa tam plačani davek seveda upošteva pri obračunu davka od obresti v Sloveniji.

Italijanska banka Banca Sistema Avstrijcem ponuja 4,40-odsotne obresti, pri tem pa je mogoča predčasna prekinitev, ob izplačilu obresti pa v Italiji ni treba plačati davkov. Sledijo ponudbe portugalske banke Haitong s 4,36 odstotki, italijanske Investitionbank s 4,30 in estonske Bluor bank s 4,21 odstotki.

 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Če izberete, da živite v Nemčiji, je kar pet ponudb, ki za enoletno vezavo nudijo 4,50-odstotne obresti: nudijo jih dve italijanski, dve litvanski in ena bolgarska banka. Skupaj je kar 31 ponudb z obrestnimi merami, ki znašajo štiri odstotke ali več. Spomnimo, pri nas je za nove stranke rekord 3,1-odstotna obrestna mera, sicer je najvišja ponudba 2,8 odstotka.

Ko smo podjetje Raisin, ki ponuja vlaganje depozitov v drugih državah EU, kot stranka vprašali, zakaj takšnih obrestnih mer ne ponujajo tudi v drugih državah EU, kamor sodi Slovenija, so nam pojasnili, da so dogovori z bankami podpisani za posamezne države, razlog pa naj bi bili davčne narave.

Nekaj izmed bank, ki na tej spletni strani ponujajo visoke obresti, smo kontaktirali tudi sami, a smo ugotovili, da prebivalec in davčni rezident Slovenije neposredno pri njih ne more vezati depozita. Litovska Saldo bank in estonska Holm bank sta nam odgovorili, da morajo biti njihovi komitenti prebivati v Litvi oziroma Estoniji.

Latvijska banka BluOr na svoji spletni strani izrecno ponuja depozite tudi državljanom drugih držav EU, Švice, Velike Britanije in Norveške, a prek spletne strani nismo uspeli dokončati registriracije. Šestmesečni depozit obrestujejo s 3-, enoletni pa s 3,75-odsotno obrestno mero.

Po podatkih evropske centralne banke Slovenija pri depozitih nad enim letom in do dveh let ni več povsem na repu, je pa še vedno pod povprečjem. Povprečna obrestna mera za depozite, sklenjene v juliju, je znašala 2,24 odstotka, v Estoniji je bila skoraj dvakrat toliko. 

 

Pri ponudbi depozitov do enega leta pa je Slovenija skupaj s Ciprom povsem na dnu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Pierre 12:24 25.september 2023.

    Lojzek Peterletov nam je obljubljal drugo Švico...še pomnite tovariši???

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:09 25.september 2023.

    Samo še en dokaz kako malo je vredna Slovenija.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:36 25.september 2023.

    A so si bančniki nakradli,da bodo zdaj dajali tudi varčevalcem obresti od našega denarja,banda