Slovenija
57046 ogledov

Toliko bo v torek treba odšteti za liter bencina in dizla

Gorivo, bencin, bencinska črpalka, ročka Profimedia
V torek v veljavo stopijo nove cene pogonskih goriv. Žal imamo slabe novice: obeta se nam druga zaporedna podražitev.

Potem ko smo imeli decembra in praktično celoten januar na slovenskih bencinskih črpalkah izven avtocestnega obroča, kjer veljajo regulirane cene pogonskih goriv, ugodne cene bencina in dizla, je konec januarja sledila podražitev. Prognoze, ki so jih glede na gibanje cen na mediteranskem tržišču pripravili kolegi pri Mojih financah, pa kažejo na novo, torej drugo zaporedno podražitev pogonskih goriv.

"V zadnjem tednu dni se je cena nafte brent zaradi zapletov na Bližnjem vzhodu znova povzpela prek 80 dolarjev za sod. Takšne podražitve pa so tudi odmevale na mediteranskih trgih goriv, ki so podlaga za oblikovanje cen v Sloveniji. Evro pa je v primerjavi z dolarjem izgubil, kar pomeni, da bodo cene goriv, sicer izražene v ameriški valuti, za evropske kupce še dražje, kot izhaja iz prvotnih kotacij," ugotavljajo pri Mojih financah. Njihova prognoza ob navedenih dejstvih je, da bo cena za liter bencina od torka po novem 1,45 evra (trenutno je za liter bencina treba odšteti 1,411 evra). 

Slabe novice tudi za voznike dizelskih avtomobilov

Podobno kot pri bencinu se bodo dvignile tudi cene dizla, ugotavljajo novinarski kolegi iz Mojih financ. Napoved, ki so jo pripravili, kaže na to, da bo za liter dizla treba po novem v torek odšteti 1,49 evra (trenutno je za liter dizla treba odšteti 1,457 evra). V kolikor bodo obveljale cene, ki jih napovedujejo pri Mojih financah, bodo uporabniki dizelskih in bencinskih goriv ob točenju polnega rezervoarja (50 l) na slabšem za približno dva evra.

Pri Mojih financah tako pričakujejo, da bodo spremembe cen goriv imele določen vpliv na inflacijo, še posebej, ker goriva predstavljajo pomemben del stroškov v gospodinjstvih in podjetjih. Cena bencina bo tako višja kot pred letom dni in bo poganjala inflacijo, cena dizla pa na inflacijo ne bo imela vpliva, so še zapisali. Obenem so spomnili, da je v veljavi še vedno vladna uredba, ki je stopila v veljavo 5. decembra in je za tri mesece znižala višino trošarin. 

dezurni@styria-media.si