Slovenija
166 ogledov

Toliko boste odšteli za delovne zvezke

Učbeniki in šolske potrebščine Anže Petkovšek
Čeprav se šolsko leto 2015/2016 šele dobro končuje, so se akcije za nakup delovnih zvezkov in potrebščin za prihodnje šolsko leto že začele.

O tem, katere delovne zvezke bodo uporabljali, se šole odločajo same. Veliko vlogo pri tem odigra tudi to, katere učbenike imajo v šolskem učbeniškem skladu, saj je uporaba delovnih zvezkov vezana na učbenike. 

Ker šolah uporabljajo različne delovne zvezke, se tudi zneski, ki jih starši odštejejo zanje razlikujejo. Na spletnih straneh emka.si in dzs.si so že na voljo seznami potrebščin, ki jih učenci posameznih šol potrebujejo za prihodnje šolsko leto. 

Podatki se še stekajo

V Mladinski knjigi pojasnjujejo, da jim podatke posredujejo šole ali pa jih pridobijo sami (npr. s spletnih strani šol). "V povprečju pridobimo podatke za 90 do 95 odstotkov osnovnih šol," nam je povedal Jure Golob iz Mladinske knjige. Do sedaj so pridobili podatke za približno 50 odstotkov šol, kar je približno toliko kot lani v tem času. Preostanek podatkov pričakujejo, da se bo zbral do 15. junija.

"Pomembno dejstvo je namreč, da sezname delovnih zvezkov potrjujejo tudi sveti staršev. Nekateri so žal sklicani relativno pozno, zato so tudi seznami posledično objavljeni šele proti koncu šolskega leta," pojasnjuje Gregor Božnik iz DZS. Podatke jim na njihovo željo posredujejo šole, na katere se obrnejo, pridobijo pa jih tudi s spletnih strani šol. Podatke jim šole posredujejo od druge polovice maja pa vse do konca šolskega leta. Trenutno so pridobili podatke približno polovice šol. 

V Mladinski knjigi v prednaročniškem obdobju, ki traja od 1. junija do 5. julija, beležijo 35 odstotkov vseh nakupov. V DZS pa opažajo, da se nakupi relativno enakomerno porazdelijo tekom celotnega prodajnega obdobja, ki traja od 1. junija do 15. septembra. 

Razlike med šolami ponekod velike

Pri naši primerjavi nas je zanimalo, koliko je treba odšteti za delovne zvezke, ki jih potrebujejo prvošolci in osmošolci. Po dostopnih podatkih tako lahko starši za delovne zvezke prvošolca odštejejo od 19,20 evra do 75,80 evra. 

delovni zvezki 1. razred | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

*1 Na seznamu enega od ponudnikov je čitanka uvrščena med gradivo, ki ga je treba kupiti, na drugem pa ne. 

*2 Na seznamu je samo 2. del delovnega zvezka S slikanico na rami. Ker bi pričakovali, da bosta na seznamu oba dela delovnega zvezka, smo se z vprašanjem, ali gre morebiti za napako, obrnili na Mladinsko knjigo. "V omenjenem primeru gre za zvezek za opismenjevanje, kjer se profesorica lahko odloči, s katerim delom bo pričela. Prvi del vsebuje namreč grafomotorične vaje za pripravo na opismenjevanje, drugi del pa vsebuje izbor raznovrstnih nalog za začetek opismenjevanja z vajami za slušno in vidno razločevanje glasov/črk, branje in pisanje, spoznavanje prvih pravopisnih pravil in obravnavo velikih tiskanih črk," nam je odgovoril Jure Golob iz Mladinske knjige.  

Za osmošolca od nekaj čez 80 evrov do 134 evrov

Ker je predmetnik v 8. razredu obširnejši kot v 1. razredu, je posledično tudi nabor delovnih zvezkov, ki jih učenci potrebujejo, večji. Iz spodnje tabele je tako razvidno, da se skupna cena za delovne zvezke giblje od 83,10 evra pa do 133,95 evra. 

delovni zvezki 8. razred | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

* Na seznamu delovnih zvezkov za Osnovno šolo Karla Destovnika Šoštanj in Osnovno šolo Nove Fužine je bil naveden tudi Atlas Slovenije, katerega cena je 34,96 evra. 

POJASNILO: Šole, ki jih primerjamo, smo izbrali naključno in pri tem upoštevali, da so seznami objavljeni na obeh prej omenjenih straneh. Pri tem opozarjamo, da lahko pri posamezni šoli pride do odstopanja med eno in drugo stranjo. Cene, ki so navedene v tabelah, so brez popustov, ki jih trgovci že ponujajo za tiste, ki bi delovne zvezke naročili v prednaročilu. Starši naj ob nakupu delovnih zvezkov upoštevajo sezname, ki so jih oz. jih bodo dobili v šolah. 

Razlika za isti razred več kot 160 evrov

Na razlike med posameznimi šolami opozarjajo tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS). Raziskava o potrjenih skupnih nabavnih cenah delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv za šolsko leto 2015/2016, ki so jo opravili v ZASSS, je pokazala, da je razlika med posameznimi šolami za posamezen razred tudi več kot 160 evrov. Primerjava zajema šole, ki so sodelovale v analizi. 

delovni zvezki povprečje | Avtor: Zasss Zasss

Preverili so tudi trend višine cen od šolskega leta 2011/2012 do letošnjega šolskega leta. Rezultati kažejo, da se povprečna skupna nabavna cena delovnih zvezkov za vseh devet razredov niža. Če je bilo leta 2011 treba odšteti 766,81 evra za vseh devet razredov, je bil ta znesek za letošnje šolsko leto 589,38 evra.  

povprečje cen delovnih zvezkov  | Avtor: Zasss Zasss

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 3
  • Majazmaja 16:25 21.februar 2017.

    Ne, verjetno je imel (ima) otroka, za katerega vrtec plačuje po najvišji tarifi. Če vrtec ni obvezen, bi morali VSI starši plačevati enako ne glede na dohodek.

  • Gr8_1 09:18 12.junij 2016.

    Verjetno si šele v 2-3 razredu?

  • endrug 12:42 10.junij 2016.

    Ampak šola je po vrtcu pravo finančno olajšanje.