Slovenija
124110 ogledov

Toliko boste za liter bencina in dizla odšteli v torek

Točenje goriva na bencinski črpalki Profimedia
Objavljamo predvidevanja oz. napovedi za nove cene bencina in dizla, ki bodo v veljavo stopile v torek, 28. marca.

Pri spletnem časopisu Moje finance so pripravili novo analizo in napoved novih cen bencina in goriva. Spomnimo: 14-dnevno regulacijsko obdobje se zaključi v ponedeljek ob 23.59, v torek ob polnoči v veljavo stopijo nove cene. Kakšne bodo, so skušali ugotoviti kolegi z omenjenega časopisa. 

Gorivo, Italija Avto Naftni velikan ne verjame več v bencinske črpalke

Kaj bo s ceno bencina?

Trenutna regulirana cena bencina na bencinskih črpalkah izven avtocestnega obroča znaša 1,374 evra na liter. Kolegi s spletnega časopisa Moje finance so na podlagi gibanja cen na sredozemskem trgu in gibanjem evra (ta je zaradi bančnih težav v ZDA pridobil v primerjavi z dolarjem) ugotovili, da bo – v kolikor država ne bo višala trošarin – cena 95-oktanskega bencina padla, in sicer predvidoma na 1,34 evra na liter, torej približno tri cente in pol manj, kot je zanj treba odšteti zdaj. Prihranek ob 50-litrskem rezervoarju: 1,7 evra. A ob morebitnih pocenitvah, pri Mojih financah dodajajo, da ne "bodo presenečeni, če bo vlada pocenitve izkoristila za povišanje trošarin". 

12 Tehnološka konferenca o vzdrževanju motornih vozil. Intervju Avto Marsikateri mehanik bo videl, kako je pripravljen

Kako se bo gibala cena dizla?

Podobno kot pri 95-oktanskem bencinu tudi pri dizlu kolegi z Mojih financ pričakujejo padec cen, saj se je dizel na sredozemskem trgu pocenil, prav tako tudi tukaj vlogo odigra padec dolarja v odnosu na evro. "Pričakujemo, da bo v torek liter dizla stal 1,445 evra, oziroma šest centov manj," pišejo pri Mojih financah. Trenutna cena dizla sicer znaša 1,504, prihranek ob 50-litrskem rezervoarju bi tako znašal 2,95 evra. 

Komentarjev 6
  • romy 09:19 27.marec 2023.

    Slovenistan drvi v propad,vlada odstopi.!!

  • Yanez 21:10 25.marec 2023.

    Skoraj gotovo bo vlada dvignila trošarine, ker se kašče prehitro praznijo. Financirati je pač potrebno nenasitni javni sektor, ki jo je izvolil...

  • Anja1956 18:38 25.marec 2023.

    Cene goriv so ugodne , ker še vedno vozimo gorivo , ki ima izvor v Rusiji ! Seveda financiramo vojno !