Slovenija
62223 ogledov

Toliko boste za liter bencina in dizla odšteli v torek

Točenje goriva na bencinski črpalki Profimedia
Predvidevanja kažejo na to, da se bosta ceni dizla in bencina v torek spustili.

Izračuni novinarskih kolegov spletnega časopisa Moje finance kažejo na to, da bo tako pri dizlu kot pri bencinu prišlo do sprememb cene – na srečo za voznike tokrat navzdol. Spomnimo: 14-dnevno regulacijsko obdobje se zaključi v ponedeljek, 9. oktobra ob 23.59, v torek ob polnoči v veljavo stopijo nove cene. Kakšne bodo, so skušali ugotoviti kolegi z omenjenega časopisa.

Kakšna bo v torek cena bencina?

"Pričakujemo, da bo v torek cena litra bencina znašala približno 1,525 evra, kar je približno šest centov manj kot doslej (1,588 evra/liter). Ob tem opozarjamo, da je ocena za bencin manj natančna kot za dizel in kurilno olje," so ob spremljanju dogajanja na mediteranskih trgih in gibanju evra v primerjavi z dolarjem zapisali pri omenjenem časniku. "Pritisk na žepe lastnikov bencinskih vozil se bo tako za spoznanje zmanjšal, bo pa še vedno večji kot pred letom dni, ko je liter bencina stal 1,414 evra," so še dodali. 

Kako bo z dizelskim gorivom?

Če se je bencin na medtiranskih trgih občutno pocenil, pa pri nafti ni tako. Prišlo je do pocenitve, a je ta precej blažja kot pri bencinu, ugotavljajo pri Mojih financah. Upoštevajoči padec evra so tako pri omenjenem časniku objavili napoved, da bo cena litra dizla prišla na 1,635 evra in tako znašala za približno tri cente manj kot sedaj (1,664 evra). Izračun je seveda narejen ob predpostavki, da vlada ne poseže v trošarine oziroma druge dajatve, so še opozorili. "Če bo liter dizla stal okoli 1,635 evra, bo cena za približno 5 centov nižja kot pred letom dni," so še dodali. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 12
  • Idioti 16:28 09.oktober 2023.

    Kakšna je to cena plina za gospodinstvo 35 € ! V RH je 18 € , v BiH pa 10 € Kdo tu koga krade in jebe !!!

  • T_rex 21:34 08.oktober 2023.

    Odkar mam BEV (že dobra 3 leta) & PV [MSE] se mi sladko j€b€ za to... vseen mi sam ni za ožje dr. člane; ampak prej-ko-slej bodo tud oni prov kmal tm.

  • LukaMB 20:37 07.oktober 2023.

    Prvo dvignejo za 20 centov in pocenijo za 3, potem zopet dvignejo za 5 centov in pocenijo za 2 pa take scene, ko vse skupaj sešteješ, vidiš, da si j...na stranka in da smo državljani OVCE.