Slovenija
15100 ogledov

Kacin napovedal, kdaj boste lahko izbrali cepivo

Jelko Kacin Saša Despot
Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s prvim odmerkom je blizu 30 odstotkov, z drugim odmerkom pa 15 odstotkov.

Epidemija še ni za nami, poudarja vladni koordinator za cepljenje Jelko Kacin. Da bi bili jeseni pripravljeni na obdobje, ko bo virus veliko bolj agresiven, je treba do takrat poskrbeti za cepljenje. "Zaščititi je treba dovolj ljudi do te mere, da širjenje virusa onemogočimo," je dejal. 

V tem tednu bo v cepilne centre poslanih več kot sto tisoč odmerkov cepiv. "Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s prvim odmerkom je blizu 30 odstotkov, z drugim pa 15 odstotkov. Med nami je tudi veliko prebolevnikov, več kot 200 tisoč. Pri njih s pravočasnim cepljenjem podaljšamo imunost. Nekateri še kar naprej ponavljajo, da potrebne precepljenosti ne moremo doseči pravočasno. K sreči nimajo prav, cilj bomo dosegli," je poudaril Kacin. 

V tem tednu bo na cepilna mesta poslanih največ odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech (52 odstotkov), sledi cepivo AstraZeneca (34 odstotkov), nato Janssen (9 odstotkov) in Moderna (6 odstotkov). Med vsemi odmerki bo ta teden 70 odstotkov namenjenih za prvi odmerek, 30 odstotkov pa za drugi odmerek. Pri tem je treba poudariti, da pri Janssenu zadošča en odmerek. 

AstraZenece bo dovolj za vse

Kacin je poudaril, da se Evropska komisija cepivu AstraZenece ni odpovedala. Evropska komisija s sodno izterjavo zahteva 90 milijonov pogodbenih odmerkov AstraZenece, ki bi jih podjetje moralo dostaviti do konca junija. Dodatnih pogodb pa Evropska komisija z omenjenim proizvajalcem ni sklepala, saj še količin določenih v veljavni pogodbi niso dostavili. Odmerkov omenjenega cepiva bo po njegovih besedah dovolj za vse, ne le za drugi odmerek.

Kdaj bomo lahko izbirali cepivo?

Koordinator cepljenja je že pred časom napovedal, da bomo lahko izbirali cepivo, ko bo tega dovolj. To bo po njegovih besedah takrat, ko bodo lahko na cepilna mesta poslali več kot 150 tisoč odmerkov na teden. Trenutno pa dobavitelji cepiv najavljajo količine cepiv le za 14 dni vnaprej, je dodal.

Prebolevniki imajo prednost na cepilnih seznamih

Tisti, ki so covid že preboleli, imajo po Kacinovih besedah v čakalni vrsti na cepivo prednost. Cepi se jih lahko že pol leta po bolezni, skrajni čas za poživitveni odmerek pa je osem mesecev po bolezni. Če se ta časovni okvir zgreši, jih je treba cepiti z dvema odmerkoma, kot vse ostale prebivalce. Vprašanje je tudi, kako dolgo zaščito nudijo cepiva. Kot je dejal Kacin, tega proizvajalci cepiv niso specificirali, količino protiteles po cepljenju pa merijo po posameznih državah s testi protiteles.

"Prebolevniki so vedno prioriteta, za zdravstveni sistem je racionalno, da jih cepimo pravočasno, ker lahko težavo rešimo z enim odmerkom," je poudaril Kacin. Se pa s pozivanjem na cepljenje zapleta predvsem na območju ZD Ljubljana, kjer se po Kacinovih besedah še niso vključili v sistem zVEM, ki bi poenotil cepilne sezname na nacionalni ravni, temveč vztrajajo pri uporabi platforme Gospodar zdravja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • softundsicher 17:05 12.maj 2021.

    Žal nisem Dimitrij Rupel in nimam Kacinove telefonske številke. Ga lahko kdo vpraša zakaj bi bil virus jeseni veliko bolj agresiven in od kje mu ta informacija?

  • Fulmmer 16:31 12.maj 2021.

    Baje je Kacin ravno končal spletni tečaj šloganja....

  • jezero 15:47 12.maj 2021.

    Kacin je pa res zadnji, ki...