Slovenija
3433 ogledov

Toliko denarja bodo dobile občine za odpravo posledic neurij

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah poplave Nebojša Tejić/STA Struga pri Lučah po poplavah.
Občine bodo v prihodnjih tednih dobile denar iz treh predhodnih programov odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi neurij.

Vlada je sprejela tri predhodne programe odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi neurij, ki so julija in avgusta prizadele večji del države. "To so programi odprave posledic naravnih nesreč, ki smo jih definirali in uzakonili z novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je bil sprejet v državnem zboru 9. avgusta letos. Poudarjam, da je prvič, da se vlada tako hitro s sredstvi, ki jih bo nakazala neposredno občinam, odziva na naravne nesreče," je povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Prvi potrjeni program je namenjen odpravi posledic neurja 12. in 13. julija. Občinam in direkciji za vode bo nakazano predhodno nakazilo v skupnem znesku 3.613.000 evrov. Drugi predhodni program je namenjen odpravi posledic neurij, ki so prizadela državo med 17. julijem in 3. avgustom. Vlada bo zagotovila 8.540.000 evrov.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Najobsežnejši je tretji predhodni program za neurje v začetku avgusta, ki obsega kar 222 milijonov evrov. "Tu gre za predhodno oceno, ki je znašala 1 milijardo in 95 tisoč evrov. Za predplačila občinam je vlada postavila dva kriterija. Prvi kriterij je, da je minimalna ocena škode 20.000 evrov. Drugi kriterij je, da je vlada maksimalno nakazilo, ki bo nakazano občinam, omejila na dvakratnik primerne porabe občinam. Hkrati pa se zavezuje, da bo vsaka občina, ki bo sposobna v roku enega leta porabiti ta sredstva, dobila dodatna sredstva do tistih 40 odstotkov, kot je zapisano v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč," je pojasnil minister.

Odločitev, da občine ne bodo dobile hkratnega zneska v višini 40 odstotkov, je vlada sprejela po pregledu predhodne ocene po občinah. "Prišli smo do ugotovitve, da ti zneski tudi več kot 10-kratno presegajo proračun občin. Gotovo bi bilo nemogoče, da take zneske ena občina porabi v enem letu. Zato smo tu postavili zgornjo mejo na dvakratnik primerne porabe občin, hkrati pa postavili pravilo, da bo vsaka občina, ki bo sposobna sredstva porabiti, bo dobila dodatna sredstva do tistih 40 odstotkov."

Sneberje, poplave | Avtor: Civilna iniciativa Sneberje Posledice poplav, Ljubljana - Sneberje. Civilna iniciativa Sneberje

Z ministrstvom za finance bodo po njegovih besedah storili vse, da ta sredstva zagotovijo v nekaj tednih. Kakšen bo vrstni red izplačil, se še niso pogovarjali. "Zagotovo bomo pogledali, kje so največje potrebe in izplačila bodo šla v skladu s tem," je odgovoril Brežan. Nadzor nad porabljenimi sredstvi naj bi vršili na Sektorju za odpravo posledic naravnih nesreč na MNVP.

Vlada je prejšnji petek zagotovila dodatnih 47 milijonov evrov za urejanje vodotokov. Po ministrovih besedah je v zadnjih dneh direkcija za vode sklepala sporazume z najugodnejšimi ponudniki, tako da lahko dodatno mehanizacijo na terenu pričakujejo že v naslednjem tednu.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.