Slovenija
71706 ogledov

Toliko denarja bodo vrnili

informativni izračun dohodnine FURS
V povprečju bodo zavezanci, ki jim bo finančna uprava vrnila preplačano dohodnino, dobili vrnjenih 320 evrov.

Finančna uprava RS je v prvem svežnju poslala 989.325 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Informativni izračun dohodnine je dostopen tudi v mobilni aplikaciji eDavki.

Po prejemu izračuna ga morajo zavezanci natančno pregledati in preveriti, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Te podatke morajo primerjati s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, mora podati ugovor. Če ugovora ne podajo, storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov. Če zavezanci do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Rok za vložitev ugovora se izteče 3. maja 2022. Ugovor je mogoče vložiti tudi elektronsko prek sistema eDavki zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2022, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na plačilni račun do 31. maja 2022. 

Če se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. 

V povprečju 320 evrov vračila

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 evro. 
 
V prvem svežnju informativnih izračunov bo 189.844 (19 odstotkov) prejelo izračune z doplačili, 336.817 (34 odstotkov) zavezancev bo dobilo vrnjen znesek preplačane dohodnine, medtem ko v 462.664 (47 odstotkov) primerih ne bo ne doplačila ne vračila.

V tej tranši bo skupaj za 35.487.200,40 evra doplačil in 107.837.145,53 evra vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 187 evrov, povprečni znesek vračila pa 320 evrov.

Naslednji sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen 31. maja 2022.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • molka 12:19 02.april 2022.

    jaz bom dobil kar veliko ha ha

  • eminenca 16:18 31.marec 2022.

    država popolnoma nič ne dela na tem, da bi razbremenila javni sektor, oz. da bi zmanjšal izdatke po nepotrebnem ... še več , na novo zaposlujejo , z vsako vlado več uradnikov, ki premetavajo papirje, po drugi strani pa še ...prikaži več celo minister za digitalizacijo ... oslarija na kvadrat ... tako kot je napisal en komentator, mi smo se samo odcelipili od yuge, vse ostalo je pa isto ali še slabše, žal spadamo na seljački balkan, ker drugega ne zna ne oblast in tisti , ki jo voli

  • eminenca 15:25 31.marec 2022.

    mene zanima, kdaj bo konec te biroktaske nebuloze in ogromno papirnatega dela (čeprav smo že skoraj kao digitalni) ... mislim, če ne razumem, naj me pošlejo v 1. razred oš ... plačaš davek na plačao in prispevke ... tekoče ... ...prikaži več. in ne razumem kaj je tolk tega sranja z olajšavam pa subvencijam pa ne kakšnim sranjem ... kako bi bilo če bi v marketu o koncu leta plačali oz. dobili nekaj nazaj... a obstaja mojster , ki mi to lahko razloži ... ni ga, ker nobena vlada tega ni sposobna ZRIHTAT!!! ...