Slovenija
5921 ogledov

Toliko denarja puščamo državi

Denar, evro Profimedia
Čas se izteka, denar puščamo državi.

Kar nekaj Slovencev ima še vedno neizkoriščene turistične bone, ki jih je država razdelila prebivalcem pred lanskim poletjem na podlagi tretjega protikoronskega zakona, koristiti pa jih je mogoče le za plačilo prenočišča oz. prenočišča z zajtrkom.

Od 19. junija 2020 do konca letošnjega avgusta je bilo teh bonov unovčenih 1.351.682 oz. 66 odstotkov v skupni vrednosti 190,5 milijona evrov. To pomeni, da je doslej izkoriščenega šele 53 odstotkov zneska, ki ga je država lani namenila kot obliko pomoči turistični panogi.

Kot je znano, bone je mogoče prenašati med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, izkoristiti pa jih je mogoče le še do konca tega leta.

Letošnji tudi za učbenike

Država je medtem izdala za skupaj približno 185 milijonov evrov bonov 21, od začetka njihovega unovčevanja 16. julija do konca avgusta pa je bila porabljena dobra petina tega zneska. Unovčenih je bilo 551.594 oz. 27 odstotkov bonov v skupni vrednosti 38,8 milijona evrov oz. 21 odstotkov.

Po teh podatkih je vsak mesec v povprečju unovčenih več kot 10.000 bonov na dan, v zadnjih dneh avgusta se je ta številka gibala celo nad 15.000.

V času poletnih počitnic se je večina imetnikov bonov 21 odločila za koriščenje turistične storitve. Od doslej unovčenih jih je bilo namreč v tej panogi unovčenih 41 odstotkov, največ v vikendu med 14. in 15. avgustom ter v vikendu med 21. in 22. avgustom.

Sledijo gostinstvo s 36 odstotki doslej unovčenih bonov, kultura s 17 odstotki ter šport s šestimi odstotki. Od bonov za kulturo jih je bilo več kot dve tretjini namenjenih za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, so opozorili na Fursu. Večina knjigarn je sicer določila najnižji možni znesek koriščenja bona, denimo pri 50 evrih.

Covid in lokal Covid-19 Slovenija To so stvari, ki jih ljudje največ kupujejo z novimi boni

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 10:04 05.september 2021.

    s tujim kur... je lahko mahat po koprivah.. upam da bodo tile darežljivi trije kralji ( janez zdravko in matej ) se tud tako izprsili ko bo prišel račun.. me pa čudi da tile gostinci so bili celo leto zaprt, ...prikaži več skupaj z prodajalci avto mobilov, ampak takoj ko se se vse odprlo pa opažam da so na parkingih gostiln čisto novi zelo dragi avtomobili.. pa da so od lastnikov in ne od gostov. kaj rečete kako vem? ja napuh je čudna stvar, še drago tablico si je lahko omislil za svojo novo mrcino.

  • sam1 09:53 05.september 2021.

    Država je namenila...-ampak čigav denar je ta država nekomu namenila-Jajotov,Počivalškov,Kacinov ?????