Slovenija
100 ogledov

Toliko kartic ima povprečen Slovenec

Mastercard Mastercard
Plačilne kartice v Sloveniji zasedajo visoko mesto po priljubljenosti med plačilnimi sredstvi. Dobri dve tretjini anketirancev menita, da bodo v naslednjih letih postale najbolj zaželen način plačevanja, kaže raziskava Masterindex, ki jo je v maju za družbo Mastercard Europe v Sloveniji izvedla Mediana.

Slovenci imamo sodeč po raziskavi Masterindex v povprečju do tri kartice, dobra tretjina pa ima celo tri kartice ali več. "V primerjavi z lanskim letom ob istem času se podatek o povprečni uporabi kartic ni spremenil: več kot polovica Slovencev kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 64 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov," ugotavljajo v raziskavi.

Cenijo tudi nizko stopnjo obresti

Pri izbiri ponudnika kartice je pri Slovencih najbolj pomembna široka sprejetost v trgovinah po Sloveniji, tesno ji sledi sprejetost kartic v tujini. Imetniki kartic cenijo sodeč po raziskavi tudi nizko stopnjo obresti in stroškov ter dodatne ugodnosti pri popustih v trgovinah, pri vsakodnevnih stroških bivanja, telekomunikacijskih storitvah, pri nakupu oblačil ter spletnem nakupovanju. 

Za dobro polovico Slovencev je pri plačevanju najpomembnejša varnost procesa.

Gre za najhitrejšo obliko plačevanja

Kar 97 odstotkov Slovenk in Slovencev je že slišalo za brezstično plačevanje. 68 odstotkov je zainteresiranih za tovrsten način plačevanja, dobra polovica pa je tak način plačevanja že preizkusila in jih meni, da je to enostaven in praktičen način uporabe kartice.

Izsledki raziskave, ki jo je naročila družba Mastercard, kažejo na čedalje večjo sprejetost brezstičnega plačevanja na blagajnah, saj ga je kot najhitrejši način plačevanja izbrala skorajda polovica Slovencev. To predstavlja kar 16,5 odstotka več v primerjavi z junijem lani. Vse več vprašanih je mnenja, da je brezgotovinsko plačevanje najhitrejša oblika plačevanja.

Razširjenost nakupovanja prek spleta

Sodeč po raziskavi Masterindex je 90 odstotkov Slovencev že nakupovalo prek spleta, skorajda petina pa jih prek spleta nakupuje pogosto. V letu 2010 je bilo spletnih nakupovalcev okoli devet odstotkov, v letu 2014 pa 14 odstotkov.

Zaupanje v spletno nakupovanje se sodeč po raziskavi povečuje, saj jih kar 82 odstotkov meni, da je spletno nakupovanje varno. Več kot dve petini jih na slovenskih spletnih trgovinah plačuje s kartico.

Skoraj polovica jih uspe tudi kaj prihraniti

"Tri četrtine Slovencev meni, da dobro upravljajo z denarjem. Večina pri tem svoje stroške zapisuje in vodi evidenco prek dostopnih računalniških programov, petina pa jih pri tem uporablja različna orodja za upravljanje s financami," so še ugotovili v raziskavi.

Skoraj polovica anketirancev pravi, da uspejo ob trenutnem finančnem stanju vsaj nekaj prihraniti, več kot 36 odstotkov pa verjame, da se bo finančno stanje v njihovem gospodinjstvu v naslednjih 12 mesecih spremenilo na bolje.

"Slovenke in Slovenci smo vedno bolj naklonjeni učinkovitosti brezgotovinske družbe, ki prinaša v naša življenje varnost, transparentnost, enostavnost in inovativnost. Primer so brezstična plačila, ki smo jih v Sloveniji vzeli za svoja, saj večina od nas verjame, da je tovrstno plačilo najhitrejše plačilo. Prav tako nas vedno več pred odhodom v tujino, na dopust ali drugo potovanje preveri tudi, ali smo s seboj vzeli tudi svojo zvesto popotnico – plačilno kartico, ki nam ponuja vse možnosti najbolj ugodnega plačila v tujini. Slednje je pomembno, saj raziskava Masterindex kaže, da v Sloveniji resnično natančno, redno in skrbno upravljamo s svojimi financami. Takšno početje nam bo vedno omogočalo varno in brezskrbno prihodnost," je zaključil predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji Boštjan Fabjančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.