Slovenija
4721 ogledov

Toliko kredita lahko dobi celo študent

Hranilnik Profimedias
Študentski krediti so zadnje čase v Sloveniji v porastu. Zanimalo nas je, kakšne možnosti kreditiranja nudijo različne banke.

Na spletni strani Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru smo zasledili obvestilo, da imajo izredni študenti možnost najeti kredit pri Gorenjski banki. Posojilo lahko najame študent ali njegovi zakoniti zastopniki, omogoča pa 5-odstotni popust pri ceni šolnine, ki ga UM FOV prizna vsem, ki bodo s pomočjo posojila letno šolnino poravnali v enkratnem znesku. Kredit je mogoče zavarovati s plačilom zavarovalne premije ali s poroštvom. 

Univerza v Novi Gorici omogoča plačilo šolnine na obroke s pridobitvijo kreditne kartice Diners. Prav tako nudijo možnost plačila šolnine po obrokih, ne pa kreditiranja na Univerzi v Ljubljani. Evropska pravna fakulteta pa je za svoje študente na spletni strani v rubriki Koristne informacije za študij zbrala podatke o študentskih kreditih.

Pri bankah, ki imajo v ponudbi študentske kredite, smo preverili, kakšne pogoje morajo študenti izpolnjevati, da lahko dobijo kredit. 

Porok v nekaterih primerih da, v drugih ne

Pri Gorenjski banki lahko kredit dobijo polnoletni redni ali izredni študenti oz. dijaki, ki imajo pri njih odprt študentski račun, na katerega prejemajo zaslužke prek študentskega servisa (vsaj 6 nakazil v zadnjih 9 mesecih) ali redna mesečna nakazila s trajnim nalogom z osebnega računa komitenta njihove banke (6 nakazil v zadnjih 6 mesecih), družinsko pokojnino ali štipendijo (po prvem nakazilu) oz. imajo kot izredni študenti-zaposleni pri njih odprt osebni račun, na katerega prejemajo plačo ali druge redne prejemke. Obvezno je zavarovanje s poroštvom enega odplačilno sposobnega poroka.

Denar mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia
Podobno velja za komitente Abanke. Poleg pogoja polnoletnosti mora biti izpolnjen tudi pogoj rednega priliva na Akeš račun iz naslova študentskega dela, štipendije ali družinske pokojnine.

Študentske kredite ponujajo tudi v banki LON. Študent, ki zaprosi v LONu za kredit, mora imeti v zadnjih 12 mesecih vsaj 5 prilivov iz naslova študentskega dela ali prilive štipendije. S tem, da mora biti v zadnjem mesecu obvezno en priliv na račun. Študent mora imeti tudi potrdilo, da prejema štipendijo oziroma potrdilo študentskega servisa o prilivih. Dodatno je kredit zavarovan s kreditno sposobnim porokom. Študent ne sme biti mlajši od 19 let in starejši do 27 let ob izteku kredita. 

"Študentski kredit odobrimo, če je stranka polnoletni dijak ali študent s statusom študenta in posluje z NLB Osebnim računom. Znesek kredita lahko porabi za karkoli; mesečna obveznost pa je nespremenljiva," pojasnjuje Sandra Kočan iz Upravljanja ponudbe prebivalstva v NLB.

Tudi do 5.000 evrov kredita

Banke študentom ponujajo različno visoke kredite. "Pri kreditu brez zavarovanja gre za zneske do 2.500 evrov, če študent na NLB Osebni račun prejema redne prilive (štipendija, družinska pokojnina ali trije mesečni prilivi iz naslova dela prek študentskega servisa). Kredit z dobo odplačevanja nad 12 mesecev ali v znesku nad 2.500 EUR pa lahko študent zavaruje z enim kreditno sposobnim porokom, če ob tem prejema redne prilive (štipendija, družinska pokojnina ali prilivi iz študentskega servisa – trije mesečni prilivi)," pravi Sandra Kočan iz NLB.

Doba odplačevanja NLB Študentskega kredita je do 36 mesecev, študent pa lahko dobi do 5.000 evrov kredita. Doba odplačevanja je odvisna od višine kredita in vrste zavarovanja, zgornja meja višine kredita pa je odvisna od vrste zavarovanja in ocene kreditne sposobnosti.

Pri banki LON maksimalen znesek kredita za študente znaša 1.000 evrov, pri čemer je maksimalna dolžina odplačevanja 12 mesecev. 

Dijaki in študenti lahko pri Gorenjski banki dobijo do 4.000 evrov kredita, razlika pa je v odplačni dobi. Običajna odplačna doba je od 3 do 12 mesecev, medtem ko študentom 3. in višjih letnikov, ki so komitenti banke, lahko odobrijo kredit z dobo odplačevanja do 36 mesecev. 

Enako velja tudi pri Abanki, kjer lahko študenti tretjih in višjih letnikov najamejo študentski kredit z najdaljšo odplačilno dobo 36 mesecev in z zneskom do 5.000 evrov. Za preostale pa velja, da lahko najamejo kredit do 12 mesecev in do 2.500 evrov.

Obrestne mere so različne. Pri Gorenjski banki je nominalna obrestna mera 4,90 % (letna EOM za kredit v znesku 4.000 evrov in dobo 36 mesecev je 5,19 %). Pri Abanki je obrestna mera 4,75 %, brez stroška odobritve, pri LON in NLB pa 5 %.

kredit študent denar evro študij | Avtor: Profimedia Profimedia

Kreditna kartica da, ampak ...

Pri Gorenjski banki pravijo, da lahko za plačilno kartico Mastercard zaprosijo tudi dijaki ali študenti, ki prejemajo štipendijo, nakazila študentskega servisa ali trajnik z osebnega računa. Mesečni znesek zaupanja določijo na podlagi povprečnega priliva na račun v zadnjih 6 mesecih. “Lahko pa se seveda uporabnik odloči tudi za predplačniško Mastercard kartico, kjer so možni višji dnevni in mesečni limiti, stranka pa lahko z njo posluje v okviru sredstev, ki jih položi na kartico,” pojasnjujejo v Gorenjski banki.

Študentje lahko pri LON pridobijo predplačniško kartico Mastercard brez kakršnihkoli posebnih pogojev, klasično kartico Mastercard pa, če se to zavaruje s kreditno sposobnim porokom. 

"Študenti lahko pridobijo kreditno kartico, imeti pa morajo redne mesečne prilive (štipendija, družinska pokojnina, prilivi iz dela prek študentskega servisa) ter korektno poslovanje z banko,” dodaja Sandra Kočan iz NLB.

Pri Abanki kreditne kartice študentom ne izdajajo.

ZPS: Ne odločajte se hitro

Povpraševanja po študentskih kreditih je na splošno zelo malo, pravijo pri omenjenih bankah, čemur pritrjujejo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. Zveza potrošnikov Slovenije pravi, da se nanje večinoma obračajo študenti v iskanju stanovanjskega kredita, ki je tudi najbolj kompleksen in pomeni veliko odločitev. Le-tega študenti (trenutno) še ne morejo dobiti.

ZPS študentom, ki razmišljajo o kreditu, svetuje premislek. "Naj se o tem dobro pozanimajo, pridobijo čim več (neodvisnih!) informacij, pridobijo ponudbe več različnih bank in jih med seboj primerjajo. Kredite enakih zneskov in ročnosti (čas odplačila) primerjamo po efektivni obrestni meri (EOM), ki mora vključevati vse stroške kredita. Primerjava zgolj obrestnih mer ni dovolj, saj ne pokaže celotne slike. Za kredit, posebej če gre za večji znesek, se z banko pogajamo, pred podpisom pa preberemo pogodbo in poiščemo pomoč, če česa ne razumemo. Nikakor se za kredit ne odločimo hitro, v kar nas danes rade prepričujejo banke."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alex8 23:40 05.julij 2020.

    Pozdravljeni, gospod in gospa Ponudba posojila med resnim posameznikom in Poštenim. Jaz sem posameznik, ki odobrim posojila v razponu od 5.000 EUR do 30.000.000 EUR vsem, ki lahko izpolnjujejo pogoje za 2% obrestno mero. E-naslov: marinarose.fr@gmail.com