Slovenija
3790 ogledov

Toliko ljudi ne bo smelo glasovati na volitvah

volitve Slovenija DZ Epa
Kdor je zbolel za covidom-19 po 20. aprilu, ne bo mogel glasovati na volitvah.

Rok za oddajo vloge za glasovanje na domu se je iztekel 20. aprila ob 24. uri. Volivci, ki bodo po tem datumu zboleli za covidom-19, ne bodo mogli glasovati na letošnjih državnozborskih volitvah. Zakonodaja namreč ne omogoča glasovanja tistim, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ali tistim, ki bodo takrat priprti ali zaprti. Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob je poudaril, da gre za zakonodajno napako, na katero bodo opozorili.

DVK je predlagala, da bi za tiste, ki bodo v izolaciji, uporabili rešitev po vzoru iz tujine. Za zgled so navedli Portugalsko, kjer so tem volivcem omogočili glasovanje na voliščih v določenem časovnem obdobju. Predlog je naletel na ostro nasprotovanje ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in svetovalne skupine pri ministrstvu. Brez ustreznega akta, ki bi ga sprejela vlada in bi omogočal takšno izvedbo volitev, tega ni bilo mogoče organizirati.

volitve Slovenija DZ | Avtor: Epa Epa

Število novih primerov upada

Podatki o številu novih potrjenih primerov za zadnje tri tedne kažejo upad novih primerov. Iz tedna v teden to število upade za nekaj več kot četrtino. Še konec marca je bilo potrjenih več kot 2.800 primerov, medtem ko je bilo prejšnjo sredo potrjenih le še 1.535 novih primerov, to sredo pa 1.253.

Od 13. do 17. aprila je bilo pri nas skupno potrjenih 5.137 primerov, od 6. aprila do 10. aprila pa 7.211. Ker je število potrjenih primerov v zadnjih štirinajstih dneh konstantno padalo, lahko pričakujemo, da bomo podoben trend spremljali tudi v prihajajočih dneh. Podatki o številu novih okužb za sredo kažejo, da gre za nekaj več kot 18-odstoten padec v primerjavi s prejšnjo sredo. Spodbudni so tudi podatki o prisotnosti virusa na večini čistilnih naprav. 

Če bomo tudi v tem tednu do nedelje beležili približno 25-odstoten padec novih potrjenih primerov, bi to pomenilo, da bo v času od 20. do 24. aprila potrjenih okoli 3.850 novih primerov. Če upoštevamo, da je okoli 12 odstotkov okužb potrjenih pri mladoletnih državljanih, to pomeni, da približno 3.388 polnoletnih državljanov zaradi samoizolacije ne bo moglo oddati svojega glasu na volitvah.

Podlago za ta izračun predstavlja razrez podatkov za prejšnji teden. Med polnoletnimi volivci je bilo v tednu od 13. aprila do 17. aprila potrjenih več kot 4.500 okužb. Iz podatkov o okužbah pri posameznikih starih 25 let in več je razvidno, da je bilo potrjenih 4.319 okužb. 450 okužb je bilo potrjenih znotraj starostne skupine od 15 do 24 let. Ob predpostavki, da je bila polovica okuženih, starih 18 let ali več, pridemo tako do skupnega števila 4.544 primerov.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 10
 • Melody_Townsend 10:00 25.april 2022.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

 • Herkules 14:16 23.april 2022.

  Evo, s kakšno pokvarjenostjo in sociopatsko, brezmoralno in brezetično deviacijo imamo opravka pri vodji janšistov - res pravi princ teme, ubogi Drnovšek je že vedel, kaj je to .... https://insajder.com/slovenija/nekdanji-vodilni-jugoslovanski-tajni-agent-bozo-spasic-janeza-janso-je-kot-sodelavca-udbe

 • Avatar Leon
  Leon 13:48 23.april 2022.

  V kolikor bi onemogočili volitve vsem psihičnim bolnikom na prostosti ,potem bi stranka SDS izpadla iz parlamenta .