Slovenija
3928 ogledov

Zdaj je jasno, koliko bi stal drugi blok nuklearke

Nuklearna elektrarna Krško Jedrska elektrarna Krško NEK JEK
1/2
Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr
Cena bo odvisna od tega, za kako močan blok se bomo odločili.

"Študija priključitve JEK2 na elektroenergetski sistem (EES) Slovenije je pokazala, da je z vidika vpliva na elektroenergetsko omrežje optimalna velikost JEK2 do 1.300 MW neto električne moči," so sporočili iz GEN energije. Včeraj, v ponedeljek, 20. maja 2024, so na pristojno ministrstvo v usklajevanje poslali osnutek Predloga pobude za pričetek državnega prostorskega načrtovanja.

Na podlagi do sedaj zbranih in prejetih podatkov, ki pa ne temeljijo na zavezujočih ponudbah potencialnih dobaviteljev JEK2 in predstavljajo najboljšo interno oceno GEN energije, znaša ocenjena investicijska vrednost JEK2 – gre za stroške gradnje preko noči v vrednosti EUR leta 2024 – 9,3 tisoč evrov na kilovat inštalirane moči. To pri moči elektrarne 1.000 MW pomeni 9,3 milijarde evrov in pri moči elektrarne 1.650 megavatov 15,4 milijarde evrov.

"Za vse izračune in uporabljene predpostavke nameravamo pridobiti mednarodno recenzijo priznane domenske inštitucije še pred izvedbo referenduma," so zagotovili.

Sprejem Uredbe o DPN je načrtovan do leta 2027, čemur sledi končna investicijska odločitev do leta 2028, proces pridobivanja gradbenega dovoljenja in nato z letom 2032 predvidena gradnja, ki naj bi bila končana leta 2039.

V aprilu in maju 2024 je Sektor za nove jedrske objekte družbe GEN energija opravil naslednje aktivnosti:

•             GEN energija je 20. maja 2024 v usklajevanje na MOPE in MNVP poslala osnutek gradiva za pobudo za DPN za JEK2, ki naj bi ga v obdobju enega meseca pregledali in uskladili pred formalno vložitvijo.

•             V pripravi je javni razpis za izdelavo DPN, okoljsko poročilo in študijo variant, ki bo objavljen v kratkem.

•             Potrjeni so štirje potencialni izvajalci poročila o analizi varnosti lokacije (Site Safety Analysis Report – SSAR); sledi oddaja ponudb v skladu z ZJN.

•             Glede Ocene potresne ogroženosti (Probabilistic seismic hazard analyses – PSHA) potekajo redne delavnice med izdelovalci in pregledovalci študije. Rezultati bodo objavljeni predvidoma septembra 2024.

•             Pripravljajo specifikacije za naročilo študije izvedljivosti (Feasibility study), ki jih bodo pripravili ponudniki JEK2 (Westinghouse, KHNP in EDF).

•             V pripravi je razpis za izdelavo študije Verjetnost največjih poplav (Probable maximum flood – PMF).

S ciljem zainteresirani javnosti približati informacije o projektu bo GEN energija v prostorih Mestne občine Krško v juniju odprla informacijsko pisarno.

Komentarjev 42
  • Kmodri_ 20:32 21.maj 2024.

    V vsakem primeru jo bomo preplačali... zaradi koritarjev!

  • Kmodri_ 16:21 21.maj 2024.

    V bližini JEK so opazili povečano število hrčkov...

  • Kmodri_ 16:18 21.maj 2024.

    Koritarji so že v naletu za svoj kos pogače! Agencija za energijo pa že računa za koliko bo treba dvigniti omrežnimi! Banda!