Slovenija
9619 ogledov

Toliko nas stane "poceni" bencin

bencinska črpalka gneča Sobotainfo.com
Da imamo nižje cene bencina in dizla, se je država odpovedala celi vrsti prihodkov.

"Nižje trošarine na bencin in dizel, ki veljajo od 1. 2. 2022, pomenijo na mesec okoli 8 milijonov evrov manj javnofinančnih prihodkov," ocenjujejo na ministrstvu za finance. "To predstavlja razliko v trošarini pri bencinu med 0,377 evra na liter in 0,359 evra na liter ter pri dizlu razliko med 0,387 evra na liter in 0,330 evra na liter," so pojasnili.

Ker so cene nižje, kot bi sicer bile, je nižji tudi pobrani DDV. "Učinek trenutno določenih drobnoprodajnih cen pri DDV je manjši, saj ima učinek na prihodke le DDV, ki ga plačujejo končni potrošniki. Ocenjujemo, da je zaradi modelskih cen manj kot 1 milijon evrov manj javnofinančnih prihodkov iz naslova DDV," pravijo na ministrstvu za finance.

Okrog štiri milijone evrov mesečno pa bo izpada prihodkov zaradi oprostitev plačila dajatev za obnovljive vire in energetsko učinkovitost.

"V letu 2021 je prispevek za zagotavljane podpor proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije in SPTE na letni ravni znašal 35,76 milijona evrov, od tega bencin 4,32 in dizel 17,85 milijona evrov, skupaj torej približno 62 odstotkov celote. V zadnjem letu pred epidemijo, leta 2019, je bil skupni prispevek 36,71 milijona evrov, bencin od tega 4,96 milijona evrov in dizel 18,66 milijona evrov, kar je približno 64 odstotkov vse pobrane dajatve," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo. 

Pravijo, da je za oceno izpada smiselno gledati leto predepidemijsko leto 2019 in ob tem upoštevati upoštevati pričakovan povečan promet. "Na mesečni ravni je v 2019 priliv od bencina znašal med 0.35 in 0.5 milijona evrov mesečno, za dizel pa med 1.35 in 1.7 milijona evrov. Skupno torej med 1,7 in 2,2 milijona evrov mesečno. Višje vrednosti so v poletnih mesecih, za dizel pa tudi širše – nekoliko nižja le zima," so pojasnili na ministrstvu in dodali, da gre za grobo oceno, ki ne upošteva razdelitve po tipih bencinov, razmerja prodaje na avtocestah in lokalnih cestah, itd.

Približno milijon in pol manjka bo tudi pri prispevki za energetsko učinkovitost. "V letu 2021 smo zbrali iz URE prispevka okoli 38 milijonov evrov, od tega 17 milijonov evrov odpade na dizelsko gorivo in motorni bencin, torej približno 45 odstotkov vseh prispevkov, kar pomeni po grobi oceni približno 1,4 milijonov evrov mesečno," so ocenili na ministrstvu za infrastrukturo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • matermila 06:30 24.julij 2022.

    Davek za energetsko učinkovitost, podpora za zagotovitev elektr. energije, davek za obnovljive vire...,pa so to neke dajatve (davki), ki spadajo v ceno bencina? Pa koga vi to jebete?. Podpora za električno energijo, elektrika pa na računu najmanj od vseh drugih ...prikaži več postavk, Davek za obnovljive vire?,mislim da bi elektroenergetski sistem države moral to financirat,ne mi ki že tako drago plačujemo njihovee storitve.Če pogledamo plače v energetiki,nam je vsem jasno kaj in kako delajo z našimi davki,da

  • papak 18:45 23.julij 2022.

    Ne se zajebavat a to ko se v službo vozimo plače pa stroški pa iste. Mrš jebemti sunce. Za finanfirat prebežnike pa socialke pa mamo al kaj.

  • Avatar karjola
    karjola 18:37 23.julij 2022.

    Ma saj sploh ni problema če bo benza 2 eura. Samo plače dvignite pa bo.