Slovenija
3001 ogledov

Toliko odmerkov cepiva Janssen čakamo

Cepljenje, covid-19 Epa
Pristojni se trudijo zagotoviti dodatne količine cepiva Janssen. Novo dobavo naj bi prejeli že v sredo.

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je v izjavi za medije ob razpravi o obveznem cepljenju potrdil, da se vlada trudi zagotoviti dodatne količine cepiva proizvajalca Janssen, poleg odmerkov, ki so Sloveniji zagotovljeni glede na delež prebivalstva znotraj Evropske unije.

Cepiva Janssen je v prejšnjem tednu v nekaterih cepilnih centrih zaradi velikega zanimanja namreč zmanjkalo. Gre za cepivo, pri katerem je za razliko od ostalih cepiv potreben samo en odmerek, pogoj cepljenosti iz niza PCT pa začne veljati takoj po prejemu odmerka.

Cepljenje poteka v vseh cepilnih centrih in mobilnih enotah. Seznam mobilnih cepilnih enot je dostopen na strani cepimose.si. 

Čakajo 21.000 odmerkov cepiva Janssen

Kacin je sicer izrazil zadovoljstvo s cepljenjem minulo soboto in nedeljo. Pred tem je minister za zdravje Janez Poklukar cepilne centre namreč prosil, da zaradi povečanega zanimanja za cepljenje obratujejo vsaj v soboto, če ne tudi v nedeljo.

Po besedah Kacina so prejšnji teden cepilni centri prejeli 130.000 odmerkov vseh štirih cepiv proti covidu-19, danes pa jim bodo dostavili še 95.000 odmerkov. "V četrtek bo šlo v razvoz še 21.000 odmerkov cepiva Jannsen, ki jih pričakujemo jutri," je pojasnil Kacin.

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Kacin pozval k solidarnosti

Koordinator cepljenja je pozval tudi k solidarnosti do starejših, saj da je "starost včasih zelo omejevalen dejavnik, ljudje so manj mobilni". Zato je vse ljudi, ki bi v svoji okolici opazili koga, ki še ni bil povabljen na cepljenje, pozval, da takim ljudem pomagajo.

Ključna je tudi pomoč družinskih zdravnikov, ki imajo dostop do evidenc in lahko preverijo, kdo od njihovih opredeljenih pacientov še ni bil cepljen, je ocenil Kacin.

Z enim odmerkom cepljenih 52 odstotkov prebivalcev

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.093.723 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 971.392 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.

Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 61 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa 55 odstotkov. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 73 odstotkov, z vsemi pa 67 odstotkov. V ponedeljek so cepili 6749 ljudi.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 12
  • dd 12:46 23.september 2021.

    O stranskih učinkih in težavah, ki jih imajo ljudje, pa je vse potihnilo. Ljudje trpijo in so utišani.

  • bobubob 19:20 21.september 2021.

    Dr. med Pirnat, tokrat po domače, razumljivo vsakomur, ki ni še uročen. https://www.zdravniskazbornica.si/docs/default-source/novice-dokumenti/pirnat.pdf?sfvrsn=e5bf3636_2

  • bobubob 19:18 21.september 2021.

    Ščuvanje enih na druge. Deli in vladaj. Smrdi po letu 1933. Tudi takrat so zlorabljali medicino za politične cilje. Ljustvo pa kot uročeno ponavlja za RTV 'strokovnjaki' isto mantro - cepite se, da zaščitite sebe in druge. Ne prvo in ...prikaži večo in ne drugo ne more vzdržati resne presoje kateregakoli resnega strokovnjaka. Vedno bolj je to potrjeno tudi v praksi. Po celem svetu.