Slovenija
2645 ogledov

Toliko osebnih kamer imajo naši policisti

avtocestna policija Anže Petkovšek avtocestna policija
Slovenski policisti imajo na voljo več kot 220 kamer za snemanje policijskih postopkov.

Slovenska policija je že leta 2016 začela uporabljati osebne kamere, pripete na uniforme, s katerimi snemajo izvajanje postopkov. Takrat so nam povedali, da so jih uporabljali predvsem pripadniki posebne enote

Med predlogi vladi, ki jih zbirajo na strani predlagam.vladi.si, se je pred kratkim pojavil predlog, da bi tudi pri nas, po zgledu iz ZDA, uvedli obvezno snemanje policijskih postopkov. Predlagatelj pa je ob tem predlagal tudi, da bi bili posnetki javno objavljeni, skladno z zakonom o informacijah javnega značaja. 

Kot pojasnjuje ministrstvo za notranje zadeve, imajo policijske enote trenutno na voljo 222 osebnih kamer, ki pa se dodelujejo policijskim enotam glede na potrebe. Osebne kamere se uporabljajo za snemanje policijskih postopkov, ki so opredeljeni kot nevarni postopki in jih varujejo s strelnim orožjem. "Snemajo tudi intervencije (na primer zaradi nasilja v družini, kršitve javnega reda in miru …), asistence in druge dogodke, kjer se glede na okoliščine lahko pričakuje uporaba prisilnih sredstev, pri čemer je pomembno, da s snemanjem teh policijskih postopkov začnejo že ob prihodu na kraj. V skladu s taktičnim preudarkom policisti lahko snemajo tudi izvedbo drugih policijskih postopkov, na primer občutljive postopke, pri katerih snemanje lahko prispeva k preprečitvi morebitnega nedostojnega vedenja, upiranja, napada ali samopoškodovanja osebe, dokazovanju v morebitnih postopkih pred pravosodnimi in drugimi organi," so zapisali na ministrstvu.

Kamere omogočajo tudi predsnemanje, kar pomeni, da kamera zabeleži tudi dogajanje nekaj sekund pred vklopom. To je uporabno, pojasnjujejo, predvsem v primerih, ko se razmere nepričakovano spremenijo, postanejo nevarne. 

Na ministrstvu ocenjujejo, da je trenutna ureditev zadostna. Snemanje vseh postopkov bi namreč lahko pripeljalo do preobremenitve informacijskega sistema in hitre zapolnitve kapacitet shranjevanja posnetkov. Javno objavljanje vseh posnetkov bi bilo v neskladju z Zakonom o varstvu podatkov. Treba pa je tudi poudariti, da velika večina policijskih postopkov mine brez kakršnih koli konfliktov in zato njihovo snemanje ni smiselno, dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • radovednica 07:34 13.avgust 2022.

    A da snemajo sebe, da jim potem nihče nič ne more in ne, da bi bil posnetek na voljo "navadnim strankam v postopku kot dokaz policajske nesramnosti, samopašnosti".