Slovenija
1299 ogledov

Toliko otrok trenutno čaka na svojega botra

Otroci med koronakrizo Profimedia
"Med drugim je preveč otrok ujetih v domove, ki ne zagotavljajo varnosti, so priče ali žrtve nasilja, in trenutno ti otroci nimajo možnosti umika niti v šolo."

V programu Botrstvo v Sloveniji, ki poteka v okviru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, opozarjajo na posledice, ki jih ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa puščajo na otrocih in mladostnikih iz vse Slovenije.

Predvsem opažajo poglabljanje razlik in neenakosti med otroci, ki prihajajo iz različnih okolij. "Leto 2020 je močno zaznamovalo celotno družbo. Posledice sicer nujnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so najbolj prizadele najranljivejše skupine, med njimi tudi otroke in mladostnike," opozarjajo v programu Botrstvo v Sloveniji.

Trenutno sicer s pomočjo 5.064 botrov zagotavljajo dodatno pomoč za zdrav razvoj in izobraževanje kar  5.791 vključenim otrokom. Na botra pa trenutno čaka 50 otrok, zagotvo pa po sprostitvi ukrepov pričakujejo povečanje tega števila.

Mesečni znesek, ki ga botri namenjajo varovancem znaša najmanj 30 evrov. Nekateri botri, če zmorejo, prispevajo tudi več, v večini pa ostajajo pri tem znesku. Zneski od botrov do varovancev so sicer posredovani brez karkšnih koli odbitkov, torej boter da 30 evrov in varovanec prejme 30 evrov.

Otrokom in mladostnikom lahko pomagate tako, da postanete boter ali darujete v sklad projekta Botrstvo v Sloveniji. Več informacij TUKAJ ali pišite na info@boter.si

Računalniška oprema ni edina težava

V programu botrstvo opozarjajo, da se zdaj v obdobju pandemije poglabljanje neenakosti med otroki kaže predvsem na področju izobraževanja. "Epidemija je zelo jasno pokazala, da je prav šolsko okolje tisto, v katerem lahko otroci z manj priložnostmi uravnotežijo primanjkljaje iz domačega okolja. Že v prvem valu epidemije koronavirusa, ko so se učenci in dijaki prvič šolali od doma, jih veliko ni imelo zagotovljene ustrezne opreme za delo, mnogi pa tudi internetne povezave ne," opozarjajo.

Velikokrat pa po njihovih besedah računalniška oprema ni edina težava otrok iz socialno šibkih družin: "Mnogi starši otrokom ne zmorejo nuditi pomoči pri usvajanju znanja, veliko otrok v naši državi tudi nima spodbudnega okolja za sledenje pouku in učenje."

Zaradi šolanja na daljavo pri ZPM Ljubljana Moste-Polje opažajo tudi veliko povečanje potreb po učni pomoči učencem in dijakom. Kljub prizadevanjem države, da bi dostop do ustrezne prehrane zagotovila socialno najšibkejšim otrokom, nekateri še vedno zaradi oddaljenosti tega dostopa nimajo.

Opozarjajo še, da so otroci ostali tudi brez sogovornikov in zaupnikov, zelo okrnjen je tudi dostop do psihosocialne pomoči. Kot velik problem pa predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, Anita Ogulin izpostavlja tudi varnost otrok.

Otroci med koronakrizo | Avtor: Profimedia Profimedia
"Vsak otrok bi moral imeti pravico do odraščanja v varnem in spodbudnem okolju, v katerem lahko uresničuje svoje potenciale in oblikuje svojo osebnost za vse življenje. Epidemija pa razgalja kar nekaj problemov naše družbe in jih poglablja. Med drugim je preveč otrok ujetih v domove, ki ne zagotavljajo varnosti, so priče ali žrtve nasilja, in trenutno ti otroci nimajo možnosti umika niti v šolo. Razmere so za mnoge res težke," opozarja Ogulinova in obenem poudarja, da je otrokom potrebno zagotoviti enake možnosti za zdrav razvoj, saj gre za vlaganje v prihodnost celotne družbe.

"Če tega ne bomo storili sedaj, ko so te stiske najbolj izražene, in to na sistemski ravni, bodo ti otroci nosili težke posledice v prihodnosti," še opozarja Ogulinova.

Botrstvo v Sloveniji deluje že 10 let in žal še vedno prevzema vlogo družbenega korektiva, pa izpostavlja pobudnica programa in predsednica nadzornega odbora Botrstva, Milena Štular. V programu namreč opažajo vedno več potreb po pomoči tistih, ki potrebujejo dodatno podporo, a jih socialni sistem ne doseže: "V desetih letih delovanja Botrstva je več kot 10.251 otrokom do lepše prihodnosti pomagalo 8.228 botrov, za pomoč otrokom pa smo v desetih letih zbrali več kot 17,5 milijonov evrov. Kljub temu da smo v desetih letih dosegli veliko, so tako visoke številke pokazatelj, da je skrajni čas, da kot družba otroke postavimo na prvo mesto." 

Ne samo v Botrstvu, tudi v drugih programih ZPM Ljubljana Moste-Polje opažajo, kako se poglabljajo razlike med otroki. Želijo si, da bi pristojni to vzeli tudi kot priložnost za oblikovanje otrokom prijaznejših politik, v luči trenutnih razmer pa vse pozivajo k strpnosti in solidarnosti. V sklopu programov, ki jih izvajajo za otroke in družine, so letos v učni pomoči povezali 107 otrok s 50 prostovoljci, skupaj z društvom Duh časa in zavodom Vsak pa razdelili več kot 900 računalnikov.

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo BOTER10 na telefonsko številko 1919 in prispevali boste 10 evrov za pomoč otrokom iz Botrstva. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 in T2.