Slovenija
344 ogledov

Toliko se prihrani z menjavo starega hladilnika

Stara kuhinja Profimedias
Najbolj se splača menjava starih hladilnikov, zamrzovalnikov in grelnikov vode.

"Če zamenjamo star potraten hladilnik s hladilnikom nove generacije, bo prihranek električne energije zagotovo od 30 do 50 kilovatnih ur na mesec oziroma od 3 do 6 evrov na mesec," pravi Mitja Terče, direktor ECE. 

Po njihovih izkušnjah se najhitreje povrne zamenjava starih hladilnikov, zamrzovalnih skrinj in bojlerjev za pripravo tople vode. "Naštetim aparatom se namreč poraba energije s starostjo najbolj poveča," pojasnjuje Terče in dodaja, da je "vsaka nova generacija pralnih strojev, kuhalnih plošč, pečic, hladilnikov in drugih aparatov energetsko varčnejša od prejšnje". 

Potratneža se najde z merilnikom

ECE, ki je drugi največji dobavitelj elektrike pri nas, svojim uporabnim že nekaj časa ponuja brezplačni najem merilnikov porabe, s katerimi lahko ti ugotovijo, kateri aparati v njihovem gospodinjstvu so najbolj potratni. 

"V povprečju na teden oddamo v uporabo oziroma posodimo pet merilnikov porabe električne energije. Izposoja merilnika je do deset dni brezplačna, za vsak dan zamude pri vračilu merilnika naj bi plačali en evro. Večina odjemalcev z vračilom merilnika zamudi dan ali dva, a jim zamudnine ne zaračunamo," pravi Terče in dodaja, da je večina odjemalcev pove, da so s pomočjo merilnika našli potratneža v hiši. 

ECE bo danes na novinarski konferenci predstavil spletno trgovino, v kateri bodo lahko njihovi odjemalci kupili najbolj energetsko varčne aparate, kupnino pa na obroke brez obresti plačali kar prek računa za elektriko. 

Do konca leta nameravajo v spletni trgovini ponuditi tisoč izdelkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.