Slovenija
1267 ogledov

Toliko Slovencev smo pripeljali iz tujine

Anže Logar
1/2
Saša Despot
"Že 13. februarja je ministrstvo oblikovalo krizno konzularno celico, ki je odgovarjala na vprašanja in organizirala repatriacije. Aktivna je 24 ur na dan vse dni v tedni, odgovorili so na več kot 10 tisoč vprašanj. 6. marca smo pozvali vse državljane, naj se vrnejo domov," je povedal minister za zunanje zadeve Anže Logar.

"Kasneje se je priključila EU, ki je oblikovala krizni center, združujejo se proste kapacitete, da se čim bolje izkoriščajo povratni leti. Preko veleposlaništev smo nudili pomoč več kot tisoč državljanom, z letali smo vrnili preko 360 Slovencev in preko 300 tujih državljanov, z avtobusom preko 120, samostojno s pomočjo konzularne mreže se je v domovino vrnilo med 800 in tisoč Slovencev," je povedal Logar. 

"En mesec smo aktivno delovali na tem, da pripeljemo čim več državljanov domov, situacija se zaostruje. V bližnji prihodnosti so načrtovane repatriacije s pomočjo Litve, Latvije, Finske, Švedske, Danske in Portugalske druge države se bolj ali manj zapirajo. Razmere v svetu se ne izboljšujejo, države vsak dan sprejemajo nove omejevalne ukrepe. Kdor je v državah članicah in ima normalne pogoje za bivanje, naj tam tudi ostane. Za vrnitve, ki niso nujne, bo treba počakati na ugodnejše možnosti," poziva minister za zunanje zadeve Anže Logar. 

Prihajajo velikonočni prazniki. V izogib karantenam in zastojem na mejah pozivam vse, naj v čim večjem številu ostanejo tam, kjer so.

Anže Logar

Kot je mogoče sklepati iz njegovih pojasnil, repatriacijskih letov, ki bijih organizirala Slovenija, ne bo več. "Tam, kjer je bilo več naših državljanov, so repatriacije že bile opravljene. Tisti, ki so ostali, so na velikih razdaljah in zelo razpršeni. Bomo maksimalno sodelovali z Evropsko komisijo in drugimi državami članicami. EU povrne 75 odstotkov repatriacije za državljane, ki prihajajo izven držav EU," je povedal. 

Na vprašanje, ali se je v Slovenijo vrnilo sedem junakov iz Kanarskih otokov, ki so zavrnili vkrcanje na let, ki ga je zagotovila država, pa je Logar odgovoril takole: "Kdor je zamudil priložnost, ki mu jo je ponudila država, je imel najbrž na razpolago boljšo priložnost in upam, da jo je izkoristil."

S posebnim določilom v korona megazakonu se podaljšuje vizumska dovoljenja in vsa druga dovoljenja za bivanje v Sloveniji. Apelirali smo tudi na druge države, naj vizume in delovna dovoljenja podaljšajo našim državljanom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kinglocteens 04:04 31.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar jate
    jate 12:28 30.marec 2020.

    dvomim da je kateri od njih mogel nujno sluzbeno na tuje,ce pa je temu bilo tako pa naj drzava za take poskrbi posebej, naj ne mecejo vse v isti kos..kdor je sel po svoje naj tudi sam placa saj ima ...prikaži več denar ce klati okoli je sigurno kak bogatun..

  • Avatar jate
    jate 12:24 30.marec 2020.

    mi kateri smo na minimalcu bomo mogli se njih zalagat al kaj?ki so se gonli po tujini?izstavite jim racun saj so sli na svojo odgovornost., ne pa na odgovornost davkoplacevalcev!!!!