Slovenija
2736 ogledov

Kandidatka za ministrico: "Toliko sredstev, da bi lahko vsem delili, ni"

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Profimedia
Nova ministrica je velika zagovornica prodaje na samih kmetijah.

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je glasovalo 10 poslancev, štirje so bili proti. Člane odbora so med drugim zanimali konkretni predlogi glede regulacije cen in glede samooskrbe.

Kmetom bo treba pomagati na vsak način

Irena Šinko, ki jo za kmetijsko ministrico v vladi Roberta Goloba predlaga Gibanje Svoboda, je glede dviga cen v kmetijski pridelavi izpostavila zelo velik dvig cen umetnih gnojil, kar po njenem kaže, da so kmetje v težki situaciji in "da jim bo verjetno potrebno pomagati na vsak način".

Po njenih besedah imamo dve možnosti. EU je sprostila dve intervenciji, eno so interventna sredstva, v okviru katerih je Sloveniji na voljo 1,7 milijona evrov, država lahko doda lastna sredstva, tako da je na voljo do pet milijonov evrov. Sredstva bo po njenem verjetno treba nameniti najbolj prizadetim sektorjem, rok za odločitev o tem je nekje do 30. junija.

Kot drugo je omenila možnost, ki jo je sprožila Evropska komisija za plačila v enkratnem znesku, in sicer do 15.000 evrov na kmetijsko gospodarstvo in do 100.000 evrov na podjetje. Pogoj za to je sprememba evropske uredbe in po tej spremembi bo treba spremeniti še program razvoja podeželja v Sloveniji, na podlagi česar po bo njenih besedah možno črpanje. Ob tem pa je znova poudarila, da morajo sredstva biti namenjena ciljno, torej najbolj prizadetim. "Ker toliko sredstev, da bi lahko vsem delili, ni," je podčrtala.

Irena Šinko | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot
Akcijski načrt za manj zavržene hrane

Glede možnih ukrepov na področju regulacije cen hrane pa je poudarila, da kmetijsko ministrstvo za to ni pristojno in da sta za to pristojni gospodarsko in finančno ministrstvo. Kmetijsko ministrstvo lahko s svojimi prej omenjenimi ukrepi pomaga na področju pridelave hrane in tako prispeva k ublažitvi zvišanja cen hrane. Mora pa pri tem po njenih besedah kmetijstvo gledati na to, da bo preživelo. Hkrati je vnovič izpostavila potrebo po sprejetju akcijskega načrta, da bomo imeli čim manj zavržene hrane.

Sicer pa je v zaslišanju pred matičnim odborom DZ, ki je trajalo slabi dve uri, večkrat poudarila, da je velik zagovornik prodaje na samih kmetijah. Glede odnosov v verigi preskrbe s hrano pa je dejala, da bo moral za to pristojen varuh "aktivirati svoje naloge in svoje delo", saj je v tem trenutku zelo pomemben.

Glede pripomb predsednice odbora Vide Čadonič Špelič (NSi), da uprava za varno hrano nima službe za stike z javnostmi, ki bi potrošnike obveščala o zanje pomembnih informacijah, pa je kandidatka za kmetijsko ministrico dejala, da je treba, če imajo sorodni organi v sestavi ministrstva svojo tovrstno službo, to potem za vse podobne organe urediti enako.

Strinja se, da potrošniki morajo biti seznanjeni. Tudi na podlagi preteklih izkušenj pa meni, da se je v določenih primerih potrebno pred objavo informacij o vsebini uskladiti z informacijsko pooblaščenko.

V koalicijski pogodbi o kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani ni samostojnega poglavja

Prva izredna seja Državnega zbora, Državni zbor Janez Janša Alenka Jeraj | Avtor: Državni zbor / Matija Sušnik Državni zbor / Matija Sušnik
Glede vzpostavljanja novih lesnopredelovalnih centrov je povedala, da je treba v Sloveniji najprej točno ugotoviti, koliko hlodovine imamo oz. je posekamo ter se nato na podlagi tega odločiti, ali še potrebujemo dodatne centre, da ne bi propadle že obstoječe žage. Glede gospodarjenja z gozdovi se je zavzela za izboljšave. Meni, da bo glede poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi treba narediti "določene premike, da se bodo prihodki iz tega naslova izboljšali in da se bo lahko potem tudi vlagalo".

Člana odbora iz vrst SDS Tomaža Lisca in Alenko Helbl je zmotilo, ker v koalicijski pogodbi ni samostojnega poglavja o kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani, Franca Breznika, prav tako iz SDS, pa je zanimalo, kakšen je njen status pri mandatarju Robertu Golobu in kakšno zaupanje uživa.

Irena Šinko je ocenila, da to, da kmetijstvo ni samostojno poglavje v koalicijski pogodbi, ni slabo, ampak celo prednost. "Verjamem, da se vsi politiki v Sloveniji dobro zavedajo, da je hrana ključnega pomena in da brez hrane ne bomo mogli preživeti. Zato sem prepričana, da se bodo znali o tistih stvareh, ki bodo ključne za našo samooskrbo, dogovoriti in to tudi skleniti," je dejala kandidatka, ki meni, da je kmetijstvo trenutno eno izmed državotvornih resorjev.

Na ravni EU naj bi se pripravljala uredba, ki bo zahtevala zmanjšanje fitofarmacevtskih sredstev

Prav je, da se naslonimo na domačo hrano, je poudarila Šinkova, ki je v predstavitvi večkrat dejala, da se je vedno doslej in se bo tudi v prihodnje zavzemala za kmete in da nima drugih namenov kot to, da "pomagamo temu kmetijstvu, da bo šlo na boljše". Če ne bi imela zaupanja, ne bi pristala na kandidaturo, je še dodala.

Glede registracije in rabe fitofarmacevtskih sredstev je med drugim dejala, da če je nekaj registrirano denimo v Avstriji in je dobro, ne vidi razloga, da se to ne bi uporabljalo tudi v Sloveniji. Je pa omenila tudi neuradne informacije, da naj bi se na ravni EU pripravlja uredba, ki bo zahtevala zmanjšanje fitofarmacevtskih sredstev.

Zavzela se je za ureditev protitočne obrambe, saj je prepričana, da ta deluje. V boju s podnebnimi spremembami pa je po njenih besedah treba spodbujati pridelovalce k naložbam v namakalne sisteme in oroševanje, prav tako pa tudi v rastlinjake, s čimer lahko prispevajo k večji samooskrbi denimo na področju zelenjave. Jasno je, da na vseh področjih nikoli ne bomo povsem samooskrbni, je dejala in se zavzela za to, da je Slovenija samooskrbna vsaj tam, kjer ima pogoje za pridelavo, denimo krompirja.

Nova vlada naj bi zaprisegla v sredo. Kot je danes po zaslišanju pred matičnim odborom dejala kandidatka za kmetijsko ministrico, se bo po prevzemu resorja najprej lotila najnujnejših nalog, med drugim dopolnitve strateškega načrta skupne kmetijske politike in enkratnih ukrepov, vezanih na povečevanje stroškov. Na vprašanje glede državnih sekretarjev pa je odgovorila, da je ekipa več ali manj izbrana, da pa konkretnih imen še ne razkriva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 15:10 31.maj 2022.

    dam bljitvi odgovor na njen dopis, kjer obljublja streljanje. predlagam referendum da sedanja opozicija da predloge kako bi oni uredili stanje, prevzamejo oblast in dobijo 6 mesecev časa da izvedejo. in če ne bo tako kot so obljubili, začne bljitva ...prikaži veča streljat.. kdo je za ?

  • bljitva 13:48 31.maj 2022.

    vse kar bomo poslušal od teh nesposobnežev bo; ne da se , ni dovolj sredstev na razpolago, država je prezadolžena, kriza je, draginja je in podobni glupi izgovori...edino kar lahko pričakujemo od teh nesposobnih klovnov je uvajanje in višanje davkov, ...prikaži več za kaj drugega so prezabiti.

  • PasjaProcesija 13:43 31.maj 2022.

    Žurnal, a res ne bi ukinili računa uporabniku "bljitva"? Poglejte drugi del njegovega zapisa.