Slovenija
39 ogledov

Toliko stane izdelava Applove ure

Apple watch EPA
Izdelava ene pametne Applove ure stane komaj četrtino zneska, ki ga Apple nato zahteva od kupca.

To kaže analiza raziskovalnega podjetja IHS, ki je natačno preučila vsak vgrajen del pametne napravice ter seštela skupno vrednost. Skupna cena vseh vgrajenih delov v model Apple Watch Sport, ki sicer v spletni trgovini stane 310 evrov, je po izračunih IHS le 72,11 evra, poroča Reuters. Najdražja sta zaslon, občutljiv na dotik (17 evrov), ki ga Applu izdeluje LG, ter Applov procesot (okoli 8 evrov). 

Ko so pri IHS upoštevali še stroške izdelavem je znesek poskočil za dobra dva evra na 74,33 evra. Izračun kaže, da je uspelo Applu pri svoji uri ustvariti največjo razliko med proizvodnimi in prodajnimi stroški v primerjavi z vsemi svojimi ostalimi produkti. Znesek stroškov proizvodnje je namreč v primerjavi s prodajno ceno le 24-odstoten, medtem ko je denimo pri pametnem mobilniku iphone to razmerje med 29 in 38 odstotki. 

IHS je v izračun vzel model ure apple watch sport 38 mm (manjši model). Pri tem poudarjajo, da niso upoštevali nekaterih dodatnih stroškov, kot so denimo stroški transporta, licenc ali stroška naloženih programov. 

Analitiki nad izračunom niso presenečeni, saj da gre za tipično zelo visoko razmerje pri prvi generaciji tovrstnih izdelkov, Sčasoma nato prodajalec lahko to ceno prilagodi navzdol, če je prodaja slabša od pričakovane, v nasprotnem pa pobira še toliko višje dobičke.

Komentarjev 3
  • McClain 23:49 01.maj 2015.

    bedast komentar, ker je narejen na pol in v tri dni. Renault Clio tudi stane 2,500 evrov materiala, prodaja se pa za 10 jurjev. Kje pa je razvoj, rabati trgovcem da sploh ne govorim se o milijonu drugih stroskov... Se ...prikaži več enkrat: bedast clanek.

  • pacioti 17:47 01.maj 2015.

    Žisto se strinjam z tabo Snežinko.Mogoče bi bilo dobro tudi napisati koliko stane Mercator in ostale trgovce kila kruha in po koliko ga pol prodajajo!

  • Snežinko 17:44 01.maj 2015.

    Tako poslovanje je čisto normalno za VSAKO firmo, ne samo za Apple. Le zakaj bi prodajali po nižji ceni, če gre po taki tudi za med? Vsak pameten poslovnež bi ravnal natanko enako.Poleg tega, kot pravijo, je tej ceni ...prikaži več treba prišteti stroške logistike, pakiranja, prevoza po celem svetu, dobiček distributerjev, pa trgovin, ki to prodajajo...na koncu pride neto cena take ure ranga 200-250 evrov, pa se dobiček po kosu že kar zmanjša na realno raven. Koliko pa mislite, da stane en BMW, katerega prodajna cena je od 50k€ naprej? 10, mogoče največ 20 k€...