Slovenija
2110 ogledov

Toliko tujcev je letos ilegalno vstopilo v Slovenijo

Iskalna akcija policija pogrešana oseba Policija Fotografija je simbolična.
Večino migrantov, ki pridejo v Slovenijo, policija vrne na Hrvaško.

Od prvega januarja do konca septembra letos so policisti obravnavali 11 786 nelegalnih prehodov meje. To je 70,5 odstotka več kot v lanskem letu. Največ, četrtina ilegalnih migrantov je Pakistancev, sledijo državljani Alžirije in Afganistana. Največ ilegalnih migracij je bilo julija in avgusta, septembra je sledil upad, kljub temu pa je število ilegalnih migrantov še vedno precejšnje. 

 | Avtor: MNZ Policija MNZ Policija

Število prosilcev za mednarodno zaščito se povečuje, večina jih nato odide

Od skoraj 12 tisoč ilegalnih migrantov jih je nekaj manj kot štiri tisoč v Sloveniji zaprosilo za mednarodno zaščito. Največ prosilcev je iz Alžirije, število prosilcev za mednarodno zaščito pa se je glede na lani povečalo za pet odstotkov. Prosilci po nastanitvi v azil večinoma nadaljujejo pot v svoje ciljne države. 

 | Avtor: MNZ Policija MNZ Policija
Vrnjenih več kot 8 tisoč tujcev

Na podlagi mednarodnih sporazumov so policisti tujim varnostnim organom vrnili 8050 tujcev (lani manj kot 3000), največ na Hrvaško, 7956. V Slovenijo je bilo medtem vrnjenih 491 oseb, med njimi 29 Slovencev.  

Še 605 tujcev brez dovoljenj za bivanje in vizumov in dovoljen so policisti v tem obdobju odkrili znotraj države. Število tujcev, ki so jih brez ustreznih dokumentov našli znotraj države, se je glede na lani zmanjšalo za 13,6 odstotka. 

Zaradi neizpolnjenih pogojev za vstop v državo so policisti na meji zavrnili 3397 oseb, kar je skoraj 14 odstotkov več kot lani. Večinoma gre za za državljane balkanskih držav. Izjema so državljani Afganistana, predvsem zaradi izmikanja mejni kontroli zaradi skrivanja v vozilih. 

Zaradi nedovoljenega bivanja na območju Slovenije ali drugih evropskih držav, so policisti obravnavali 4151 tujcev, kar je za 18 odstotkov več kot lani. Pri nedovoljenem bivanju gre še vedno predvsem za prekoračitve dovoljenega časa prebivanja, značilno predvsem za državljane iz zahodnega Balkana. Opazno je povečano število državljanov Moldavije in Albanije, kar pa je posledica liberalizacije vizne politike. 

*Fotografija je simbolna

 

 

Komentarjev 12
  • Janez 09:06 05.december 2019.

    kaj hrvati ne varujejo bosansko- hrvaške meje? Kaj hrvati ne varujejo hrvaško- slovenske meje? kaj ni junker dal hrvatom zeleno luč za vstop v šengen?? Če bi hrvati opravili svoje delo kot je treba V SLO ne bi bilo ilegalnih migrantov!!

  • Avatar praufo
    praufo 21:11 03.december 2019.

    mislim, da kaj boljše ne bo, kvečjemu slabše, je pa vojska tista, ki varuje zunanje meje in ker smo člani nata, bi morali tudi oni poskrbet za varnost, ker je to kolektivna organizacija za varnost, ampak njih to ne zanima, ...prikaži več tramp samo klobasa koliko keša je treba njim vtaknit, ostalo ga pa , ne zanima, medtem ko imamo tukaj čisto štalo ... čakajo pa še milijoni, da pripešačije in prilezejo do evrope in tam blodijo ... noro

  • Silva Drevensek 19:33 03.december 2019.

    če pa naši politiki govorijo da to ni res