Slovenija
24747 ogledov

Toliko upokojencem pokojnino še vedno prinese poštar

Štetje denarja, evri Profimedia
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) mesečno izvede 695 tisoč nakazil, ogromno večino na transakcijske račune, nekaterim upokojencem pa pokojnino še vedno prinese poštar.

Od približno 695.000 nakazil je 9.044 še vedno gotovinskih, so nam pojasnili na Zpizu. To pomeni, da upravičencem pokojnino v gotovini dostavi poštar osebno ali pa jo upokojenec preko pokojninske nakaznice sam prevzame v poslovalnici Pošte Slovenije.

Upravičencev je po zadnjih podatkih 639.093, število nakazil pa je večje, ker lahko en uživalec pokojnine prejme več nakazil, na primer osebno pokojnino in ločeno še delež vdovske pokojnine. 

Kako se je gibalo gotovinsko izplačilo pokojnin v preteklih 10 letih? 

Novi upokojenci izplačila pokojnine v gotovini ne morejo izbrati še od začetka leta 2020, zato je gotovinskih izplačil vse manj, svoje je naredila tudi korona, ko so bili bližnji stiki prepovedani, omejitve pa so morali upoštevati tudi poštarji.

Decembra 2013 je bilo kar 32.348 gotovinskih nakazil, kar je predstavljalo 5,1 odstotka vseh nakazil. Pet let pozneje, torej decembra 2018, je Zpiz izvedel 19.529 gotovinskih izplačil, kar je bilo tri odstotke vseh nakazil (po višini pa dva odstotka vseh izplačanih sredstev). Danes je izplačil le še 9.044, kar je le 1,3 odstotka vseh izplačil in manj kot pol toliko, kot pred petimi leti.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.