Slovenija
17089 ogledov

Toliko v resnici zaslužijo normiranci

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
V javnosti se o normiranih samostojnih podjetnikih pogosto govori kot o zaslužkarjih, ki izigravajo sistem, drugi trdijo, da gre za prekarce, ki komaj pridejo skozi mesec. Preverili smo, koliko res zaslužijo.

Finančno upravo smo zaprosili za podatke o prihodkih normiranih samostojnih podjetnikov, ki so samozaposleni (torej ne popoldanski espeji) in so celo leto opravljali dejavnost. Vsi podatki so bruto prihodki.

Podatki kažejo, da je več kot 15 odstotkov normirancev zaslužilo manj, kot če bi bili na minimalni plači (ta je bila v letu 2020 941 evrov bruto, prišteli smo se še regres). Ob tem velja poudariti, da morajo normiranci plačati tudi prispevke delodajalca.

Četrtina normirancev je zaslužila več kot minimalno plačo, a manj kot povprečno plačo. Skupaj je torej 40 odstotkov normirancev zaslužilo manj kot povprečno plačo.

Dobra tretjina je v celotnem letu zaslužila med 23 in 45 tisoč evrov, to je od 1900 do 3750 evrov bruto na mesec, kar je dvakratnih povprečne plače.

Tri četrtine normirancev je zaslužilo manj kot dvakratnik povprečne plače.

Več kot dvakratnik povprečne plače (45 tisoč evrov) je zaslužila le slaba četrtina vseh normirancev, od tega manj kot deset odstotkov več kot trikratnik povprečne plače, torej več kot 72 tisoč evrov bruto.

Mejo dohodkov smo izbrali tako, da smo plači prišteli še regres. Dohodek 12 tisoč evrov ne leto je tako približek minimalne plače, dohodek 23 tisoč evrov približek povprečne plače, 45 tisoč evrov dvakratnika povprečne plače in 72 tisoč evrov približek trikratnika povprečne plače.

V letu 2020, za katerega so podatki (rok za oddajo davčnih obračunov za lani se še ni iztekel), je bila povprečna plača 1856 evrov bruto (1209 evrov neto), minimalna plača pa 941 evrov bruto.

Če pogledamo v konkretnih številkah, je več kot 72 tisoč evrov v letu 2020 zaslužilo 2116 normirancev, manj kot minimalno plačo (12 tisoč evrov) pa 3328. Skupaj je bilo v letu 2020 21.934 samozaposlenih samostojnih podjetnikov, ki so uveljavljali normirane stroške in so celo leto opravljali dejavnost.

Davek je štiri odstotke vseh prihodkov

Če nekdo uveljavlja normirane stroške, to pomeni, da mu ni treba zbirati računov za uveljavljanje dejanskih stroškov, ampak se mu ti priznajo v določenem deležu celotnih prihodkov. Trenutno velja ureditev, da se normirancem prizna 80 odstotkov normiranih stroškov. Če zasluži tisoč evrov, se tako šteje, da je imel 800 evrov stroškov, od 200 evrov pa se obračuna davek, ki znaša 25 odstotkov, torej od tisoč evrov prihodka normiranec plača 40 evrov davka.

Za razliko od redno zaposlenih samostojnim podjetnikov ne pripada dopust, regres, povračilo malice, prevoza na delo, pa tudi bolniško do 30. delovnega dne si morajo plačati sami.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 13
  • tlacan 20:32 19.april 2022.

    Sistem je že prav nastavljen. Za tiste, ki imajo nizke dohodke, ne rabijo 1/2 pustit računovodji za vodenje knjig. Hranijo samo izdane račune in to vpišejo v letno bilanco, ker lahko normiranci naredijo sami. Vsi stroški - prispevki za ZPIZ, ...prikaži več ZZZS . . . , lesingi i.p.d., malica, prevozni stroški, orodje in še bi lahko našteval - so všteti v priznanih 80% od skupnih prihodkov. Nič ni skrito ali drugače prikazano obdavčenih je 20% pa če ti kaj ostane ali pa ne. Ni olajšav za druž.člane.

  • expost 11:05 19.april 2022.

    Malo bolj previdno o številkah. Normiranci se od podjetij (mimogrede, tudi druge pravne osebe so lahko normirane), ki vodijo poslovne knjige po načelu dejanskih odhodkov razlikujemo po tem, da v vsakem primeru plačujemo DDPO oz. dohodnino in to v višini ...prikaži več 4 centov od 1 eur prihodka brez DDV. Ne pozabite pa, da s.p. plačujemo tudi temu primerne prispevke. Pri 1500EUR prometa od prodaje na mesec tako s.p. ostane cca. 900 eur (po plačanih prispevkih in dohodnini) iz katerih plača vse ostale stroške.

  • marija93 10:34 19.april 2022.

    MK mal si preberi o teh 15%, ne glej NORO 24