Slovenija
19305 ogledov

Toliko višja bo že naslednja plača

Denar, štetje denarja Profimedia
V parlamentu bodo danes poslanci glasovali o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša višje plače. Glasovanje o zakonu bo še danes, višja pa bo že plača za oktober.

Plače bodo višje za 4,5 odstotka, za toliko so se namreč zvišale vrednosti plačnih razredov. Zvišalo se bo tudi nadomestilo za prehrano, ki bo po novem 6,15 evra, od 1. julija pa je 4,94 evra. To bo javnemu uslužbencu, ki bo imel 21 delovnih dni, prineslo dodatnih 25 evrov.

Prihaja pa še izredno enkratno nadomestilo, poračun regresa za vse do 50. plačnega razreda. Tisti javni uslužbenci, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, bodo prejeli 300€. Tisti, ki so od 24. do 30. razreda bodo prejeli 250€, od 30. do 35. bodo prejeli po 200€, od 35. do 40. razreda pa po 150€. Za javne uslužbence od 41. do vključno 50. plačnega razreda je predvideno, da prejmejo poračun regresa v višini 100 evrov.

DZ bo danes med drugim razpravljal in odločal o predlogu novele zakona o SDH, ki bo podlaga za prenos premoženja DUTB na SDH. Pred poslanci je še odločanje o predlogih (sprememb) zakonov o trošarinah ter o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček. 

Predlog novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) prinaša bolj transparentno upravljanje podjetij v državni lasti in bolj jasno opredelitev kadrovanja v organe nadzora družb v upravljanju SDH. Dopolnjuje določbe o skladnosti poslovanja, integriteti in transparentnosti ter vladi nalaga, da v šestih mesecih od njene uveljavitve v DZ pošlje predlog prenovljene strategije upravljanja državnih naložb.

S predlogom novele zakona o trošarinah vlada želi spremeniti sistem, po katerem lahko kmetje z zamikom, naslednje leto, dobijo vrnjene 70 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo. Po predlogu bodo imeli kmetje, gozdarji in čebelarji, ki uporabljajo vozila za prevoz čebel, 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom, saj bodo točili gorivo, ki bo za ta namen obarvano.

Pred poslanci je med drugim še vladni predlog zakona o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček za letos. Vlada ga predlaga, ker je bilo namakanje iz tega razvoda zaradi sanacijskih del in pozneje zaradi suše letos zelo oteženo oz. onemogočeno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • jakec42 08:11 26.oktober 2022.

    Javni sektor je bil včasih vezan na plače v gospodarstvu,sedaj pa hočejo več in več ,Golobček pa jim ustreza,upokojence pa hoče goljufati!!!

  • sandi76 19:25 25.oktober 2022.

    Javni sektor je itak drugo vesolje. Popolnoma so izgubili stik z realnostjo, ukvarjajo se samo še z dvigom plač. Virantov stampedo se nadaljuje v nedogled. Ko eni končajo stavko in dobijo zahtevano, so na vrsti drugi . Naj gredo v ...prikaži večv realni sektor , če niso zadovoljni s tem, kar imajo.

  • lojs 14:54 25.oktober 2022.

    obisk premierja in vlade se mi zdi kot obisk na sončni dan ... samo sončni kralj ima zasluge za nov sončni dan , sicer je pa dež ... z drugimi besedami, slovenčki glupi ko točak, jebi ga