Slovenija
239 ogledov

Toliko znaša trenutni svetovni rekord

hitrostno tekmovanje Rubikove kocke
1/10
Anže Petkovšek
Ljubljana gosti tekmovanje v hitrostnem reševanju Rubikove kocke

Nastanek Rubikove kocke sega v leto 1974 in še danes je ena najbolj priljubljenih igrač oziroma ugank, njej v čast pa prirejajo tudi različna srečanja. Med drugim redna srečanja in prvenstva v reševanju Rubikove kocke prireja tudi Svetovno združenje za kocko (World Cube Association).

Eno takih tekmovanj bo do nedelje potekalo na Balassijevem inštitutu, kjer bodo udeleženci tekmovali v različnih kategorijah. Trenuten rekord v hitrostnem reševanju Rubikove kocke ima po podatkih Svetovnega združenja za kocko Nizozemec Mats Valk, ki je za rešitev uganke potreboval le 4,74 sekunde.

hitrostno tekmovanje Rubikove kocke | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na dvodnevnem dogodku se udeleženci ter učenci osnovnih in srednjih šol lahko učijo mojstrskih trikov učili od najboljših. Dogodka se bo namreč udeležil tudi svetovni in evropski prvak z Madžarske Oliver Perge. Organizatorji sicer pričakujejo tekmovalce iz Slovenije, Madžarske, Italije, Hrvaške in Tunizije.

Rubikovo kocko je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. Izumitelj je uganko poimenoval Magična kocka, leta 1980 pa so jo preimenovali.

Originalna Rubikova kocka deluje po sistemu 3x3x3. Kocko sestavlja 26 manjših kock, ki jih igralec vrti okoli skupnega jedra. Vsaka od devetih vidnih kvadratnih ploskvic na strani Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Ko je kocka razrešena, ima vsaka stran Rubikove kocke svojo barvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.